Hlavní obsah

Velký jako kuře, ale přesto alfa predátor. Britové mají nového dinosaura

Foto: Jim Robbins.

Takhle zhruba vypadal Pendraig milnerae neboli „drak“ z Walesu (umělecká ilustrace Jima Robbinse).

Reklama

Britští vědci pojmenovali nový druh nejstaršího teropoda Spojeného království. Nazvali ho Pendraig milnerae. Masožravý dinosaurus o velikosti kuřete žil asi před 200 miliony let a jeho ostatky se našly v lomu v jižním Walesu.

Článek

Velšské pojmenování Pendraig je příznačné. V angličtině totiž znamená „chief dragon“ a odkazuje na podobu draka i vysokou pozici v potravinovém řetězci. Druhou část jména milnerae dinosaurus dostal na počest britské paleontoložky Angely Milnerové, která zemřela letos v srpnu po víc jak 30 letech práce pro Přírodopisné muzeum.

Fragmenty fosilií tohoto „draka z Walesu“ byly v lomu objeveny už v 50. letech minulého století, ale pak se na dlouhá léta ztratily mezi vzorky z krokodýlů, dokud si jich nevšimla právě Milnerová.

Její kolegové v Přírodopisném muzeu nyní na základě objevu pojmenovali a představili podobu dosud neznámého druhu dinosaura. Pendraig milnerae, vzdálený příbuzný slavného Tyrannosauruse rexe, podle nich žil v období mezi 200 až 215 miliony let, tedy na samém začátku vývoje masožravých dinosaurů.

„Je to patrné z jeho kostí. Byl to masožravec, ale v raném stádiu evoluce této skupiny, kdy byli její členové ještě dost malí v porovnání s velmi známými dinosaury, jako je třeba T-rex, který se vyvinul až o hodně později,“ řekl k tomu podle Guardianu Stephan Spiekman z britského Přírodopisného muzea.

I s ocasem Pendraig milnerae měřil asi metr na délku. Přesto je ale podle vědců jeho jméno odkazující na mocného draka na místě, protože jde o vůbec nejstaršího masožravého dinosaura, jaký byl na území Spojeného království objeven. Ve své éře byl tento dráček velikostí srovnatelný s kuřetem na vrcholu potravního řetězce.

To všechno paleontologové vyčetli z fragmentů fosilií pánevní oblasti, obratlů a přidružené levé stehenní kosti. Vzorky byly bez většího zájmu poprvé vědecky popsány v roce 1983. Z šuplíku je vyjmula o dalších mnoho let později až Milnerová na popud své kolegyně Susannah Maidmentové.

„Řekla jsem Angele, že vzorky nemůžu najít a ona odešla, vrátila se asi za tři hodiny a měla je,“ řekla Maidmentová, podle které by bez Milnerové Pendraig milnerae nikdy nemohl být rozeznán jako nový druh. „Našla je v šuplíku s materiálem z krokodýlů. Musela mít jejich obraz v hlavě někdy z minulosti, kdy je tam zahlédla.“

Objev podle vědců přináší kromě samotného pojmenování nového druhu i další argument pro správnost tzv. teorie ostrovního nanismu. Podle té zvířata, která žila na Ostrovech, měla menší rozměry kvůli omezenému genofondu oproti zvířatům z pevniny. Místo, které malý Pendraig milnerae obýval, totiž bylo v době jeho existence ostrovem. Pro definitivní potvrzení teorie ale vědci ještě potřebují prokázat spojitost u více druhů živočichů.

Reklama

Související témata:

Doporučované