Hlavní obsah

Velký knižní čtvrtek přinese beletrii, krimi, vzpomínky i fakta

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V dalším výběru knižních novinek, které nakladatelé dávají na trh při akci Velký knižní čtvrtek, převažují knihy tuzemských autorů.

Článek

Mezi 16 tituly, které se na pulty knihkupců dostanou 15. října, je domácí i světová beletrie, krimi, populárně naučná literatura i literatura faktu, vzpomínky i knížky pro děti a mládež. Velký knižní čtvrtek chce podle pořadatelů, kteří tituly dnes představili novinářům, usnadňovat orientaci v novinkách na knižním trhu.

Velký knižní čtvrtek se koná dvakrát do roka, jeho jarní edici naplánovanou na 17. března ovlivnila opatření proti koronaviru, neboť kamenná knihkupectví byla po několik týdnů uzavřena. „Máme radost, že naše úspěšná akce dokázala obstát i ve velmi složitých jarních podmínkách a že zájem čtenářů nakonec zvítězil nad všemi překážkami,“ uvedl za pořadatele akce Ctirad Fuchs. Po třech měsících bylo několik titulů z jarní edice vyprodáno a nakladatelé jednali o dotisku.

Součástí kolekce podzimního Velkého knižního čtvrtku je čtenáři očekávaný pátý díl úspěšné humoristické série Aristokratka u královského dvora. Evžen Boček tentokrát své hrdiny zavede až na audienci u skutečné královny a nechá je prožívat mnohá veselá dobrodružství.

Vážnější témata nastoluje geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek. V knize Jak přejít řeku shrnuje své úvahy o společnosti, přírodě a člověku. Další oblíbený český autor, Josef Formánek, přichází se svým zatím nejosobnějším románem Kniha o tichu, v němž píše o svých nejbližších, o pádech i vzletech, o zvláštních náhodách, které se stávají, o věcech mezi nebem a zemí, o tichu a klidu, o tajemství nalezeném v údolí volavek.

Reportér Jakub Szántó se ve své druhé knize Z Izrastiny s láskou - Reportérem mezi dvěma zeměmi vyznává z hluboké náklonnosti k Izraeli, Palestině a jejich obyvatelům. David Zábranský v novince Republika vychází z nedávných společenských a politických otřesů na Slovensku vyvolaných vraždou mladého novináře. Vztahy mezi jednotlivými postavami, inspirovanými skutečnými aktéry událostí, se odehrávají na pozadí obecnějších jevů, jako je role médií, klimatická krize, mezigenerační konflikt a ženské hnutí.

Fanoušky sportu a fotbalu může zaujmout kniha Zdeňka Zikmunda Bican proti Hitlerovi - Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava nabízející podrobný pohled na fotbal v období protektorátu, včetně dosud neznámých informací a řady dokumentárních dobových fotografií.

Reklama

Doporučované