Hlavní obsah

Velký koncert v centru Prahy. Před tisíci diváků se Halík opřel do Zemana

 

Reklama

Duchovní uvedl, že tým kolem prezidenta zrazuje ideály 17. listopadu.

Článek

Na Václavské náměstí přišly tisíce lidí na velký Koncert pro budoucnost, který měl být vrcholem oslav státního svátku 17. listopadu.

Na pódium umístěné pod sochou svatého Václava jako jeden z prvních vystoupil zpěvák Jaroslav Hutka, který skladbou Havlíčku, Havle připomněl osobnost lídra listopadové revoluce v roce 1989 a – jak vzpomněl – i jeho věznění komunistickým režimem.

Video: Jaroslav Hutka hraje Havlíčku, Havle

Nedlouho po něm přišel i Havlův bratr Ivan, který vzpomínal na listopadové události na Václavském náměstí. „Co se mně tehdy líbilo, že když někde vzniklo nějaké vtipné heslo, hned se chytilo a neslo se dál a dál po Václaváku," uvedl.

Kolem půl šesté vystoupil na pódium duchovní Tomáš Halík. Opřel se do prezidenta Zemana a lidí kolem něj.

„Svobodně zvolený prezident se stal již neúnosným morálním i bezpečnostním rizikem pro tento stát. Lidé kolem něho zrazují ideály 17. listopadu a bez mandátu voličů obracejí kormidlo naší země k nedemokratickým státům Východu," uvedl Tomáš Halík a nevynechal v kritice ani ústavní činitele.

„Naši představitelé si potupně a zbaběle stahují kalhoty ještě dříve, než čínský mocnář pohrozí svojí rákoskou," připomněl říjnový dopis čtyř ústavních činitelů po návštěvě dalajlamy v Praze.

Koncert, na němž vystoupila řada osobností i umělců, trval několik hodin.

Tisícovky lidí při dnešní oslavě výročí začátku pádu socialismu v někdejším Československu rozezněly na pražském Václavském náměstí budíky. Zvuk budíků měl podle pořadatelů happeningu symbolicky probudit ze spánku občanskou společnost. Většina účastníků k tomu použila mobilní telefony, někteří si ale přinesli i budíky klasické.

Video: Jak zvonily budíky

Státní svátek na Seznamu:

Spor o Zemana. Putna na Hradě ho kritizoval, ale příznivci na Letné chválili, policie to hlídá

Na Národní třídě opět hořely desítky svíček, i když se musely přestěhovat

Sobotka u Hlávkovy koleje: S dalajlamou se může scházet každý, ale vláda musí držet politiku

U Hlávkovy koleje volali politici po soudržnosti a jednotě

Reklama

Doporučované