Hlavní obsah

Babiš vyloučí z ANO sponzora, po kterém vyrazila policie v kauze úniku informací

Případ Davida Rusňáka, mecenáše hnutí ANO a také zetě Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové.

 

Reklama

David Rusňák je zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce šéfky resortu.

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že jeho hnutí se zbaví jednoho ze svých regionálních členů, ale současně také významných mecenášů Davida Rusňáka. Ten figuruje v případu úniku informací z policejních spisů, kterým se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) však má na věc poněkud jiný názor. Na tiskové konferenci řekl, že navrhne Rusňákovo členství v hnutí ANO pozastavit, dokud se kauza nevyřeší.

Vokřál by na výsledky vyšetřování počkal i v dalším bodě. Babiš totiž nařídil vrátit sponzorské dary, které ANO od Rusňáka dostalo, ale brněnský primátor ctí presumpci neviny a vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se případně Rusňákova vina prokáže. Podle Vokřála dal Rusňák na kampaň v komunálních volbách v roce 2014 přes milion korun.

Rusňák je členem organizace Brno-Černovice. Není zastupitelem a nemá politickou funkci. Jeho manželka Petra Rusňáková je však brněnskou radní Brna a byla za Vokřálem na druhém místě kandidátky.

Vyšetřováni i policisté

Podle České televize se vyšetřování týká i elitních policistů.

Mezi obviněnými je podle ČT například bývalý policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michal Ratajský. Podle ČT je obviněn také Rusňák, majitel investiční skupiny DRFG, který podniká v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství.

Rusňák je také zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce šéfky resortu, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto nominaci odmítl. Jedním z důvodů, proč Sobotka Schillerovou vetoval, byl právě příbuzenský vztah k Rusňákovi jako jednomu ze sponzorů Babišova hnutí.

Ke  kauze úniků z policejních spisů, v níž byl Rusňák podle České televize obviněn, však premiér řekl, že o ní nevěděl a informace má pouze z médií.

Rusňákova manželka je radní za ANO na brněnském magistrátu. Jeho vliv posiluje pověst rozhodujícího zákulisního hráče brněnské buňky.

Reklama

Související témata:

Doporučované