Hlavní obsah

Velký počet lidí na cele a izolace žádná. Za lepší místo si musíte připlatit

Svět bez obalu: Ukrajinské věznice často čelí mezinárodní kritice. Americké ministerstvo zahraničí je označilo za hrozbu pro vězně a jejich zdraví.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Vězeňská zařízení jsou během současné pandemie koronaviru velmi ohrožena. Velký počet lidí v uzavřeném prostoru a žádná izolace je ideální prostředí pro šíření nemoci.

Článek

V kyjevském vězení je běžně umístěno do jedné cely až dvanáct mužů. Ti mají k dispozici jednu toaletu, což je pouze díra v podlaze. To je ideální živná půda pro šíření nákazy covid-19 nebo jiných nemocí.

Víc jak sto let staré vězení proto teď nabízí řešení, ale jen pro ty, kteří si to mohou finančně dovolit. Některé zdejší cely byly totiž nedávno renovovány. Jsou v nich jen čtyři oddělené postele, stůl, skříně, někde dokonce i koupelna. Součástí vybavení je také lednice, mikrovlnná trouba, konvice na čaj, plastické příbory a také televize.

Za nadstandard si ale vězni musí připlatit. Noc v upravené cele stojí 75 dolarů, týdně pak zaplatíte 300 a měsíc vás vyjde 450 dolarů. Vězni ve starém bloku z toho ale nejsou příliš nadšení. „Nevidím žádný důvod, proč bych měl platit za to, že jsem ve vězení. Samozřejmě si to nemůže dovolit každý,“ komentuje možnost lepšího ubytování jeden z vězňů.

Objevily se zprávy, že si tamní vězni museli za lepší podmínky připlácet i předtím, a to prostřednictvím úplatků. Ministerstvo spravedlnosti proto vytvořilo nový systém, který by měl korupci zabránit. Jak takový systém funguje, vysvětluje během prohlídky cel náměstkyně ministra spravedlnosti Alena Vysotskaja.

„Všichni víme, že všechny cely nejsou stejné. Způsob, jakým jsou vězni umisťováni - jedni žijí v horších a jiní v lepších podmínkách - není podle nás transparentní. Máme podezření, že zde docházelo ke značné korupci,“ dodává náměstkyně ministra spravedlnosti.

Prodávání lepších podmínek ve věznici zároveň kritizuje část odborné veřejnosti. K novému systému se například vyjádřil bývalý šéf ukrajinské vězeňské služby Serhij Starenkij: „Tohle není reforma. To je prostě jen oficiální uznání, že zavádíme finanční diskriminaci a že tu jsou neadekvátní podmínky pro všechny ostatní vězně.“

Ukrajinské věznice často čelí mezinárodní kritice. Americké ministerstvo zahraničí je označilo za hrozbu pro vězně a jejich zdraví. Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že peníze od vězňů budou použity na zlepšení životních podmínek ve vězení.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované