Hlavní obsah
Online

Šéf nemocnice jel v říjnu lyžovat do Rakouska, po návratu měl pozitivní test

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Šéf Vojenské nemocnice Brno Martin Stračár jel na konci října uprostřed nouzového stavu na lyžařskou dovolenou do Rakouska, napsaly HN.  Tři dny po návratu měl pozitivní test. Podle Ministerstva obrany bylo jeho chování nevhodné, věc řeší.

- Pražská záchranná služba vyslala pro deset pacientů s covidem-19 do Benešova speciální vůz Atego, který může transportovat až 12 pacientů. Benešovská nemocnice se ocitla na hraně kapacity, o pacienty se postará Fakultní nemocnice Motol.

- Ve středu přibylo v Česku 8925 potvrzených případů nemoci covid-19. To je zhruba stejně jako v úterý, ale o téměř 7000 méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek. Od středečního večera se počet obětí zvýšil na celkových 5570.

Dění jsme sledovali i ve středu:

  • Blatný navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní

    „Vláda ČR v rámci aktuální situace vyhodnotila, že i nadále jsou podmínky pro trvání nouzového stavu. ČR je i nadále ve stavu nebezpečí a tohle bylo vyhodnoceno i Sněmovnou, která s tím souhlasila. Na pondělní schůzi vlády mám v úmyslu znovu navrhnout další prodloužení nouzového stavu i po 20. listopadu, budu navrhovat 30denní lhůtu,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný ve Sněmovně.

    „Důvod je prostý - jakmile zítra bude představena ta tabulka, která poměrně pragmaticky a provázaně upravuje doporučení a nařízení napříč všemi oblastmi lidského života, tak si všichni uvědomíme, že bez existence nouzového stavu se tato tabulka stává prakticky bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení. Základem, proč je i v nejnižších stavech nouzový stav, je to, že počítají s omezeným shromažďováním - a to bez nouzového stavu zařídit nelze,“ dodal Blatný zdůvodnění.

  • Čeští vědci se připojili k memorandu o boji proti covidu-19

    Čeští vědci se připojili k mezinárodnímu memorandu o úspěšném boji proti covidu-19. Jeho cílem je srozumitelné informování veřejnosti založené na aktuálních vědeckých poznatcích. Epidemii je podle nich třeba regulovat až do dostupnosti vakcíny. Memorandum pojmenované po britském lékaři Johnu Snowovi z 19. století, který je považovaný za otce epidemiologie, podepsalo celosvětově asi 7000 expertů z lékařských i nelékařských oborů. Zveřejněno bylo v polovině října v prestižním lékařském časopise Lancet.

  • Azylový dům v Ústí nad Labem dezinfikovali hasiči

    Azylový dům ve Štefánikově ulici v Ústí nad Labem dnes odpoledne kvůli koronaviru dezinfikovali hasiči. Dva lidé, kteří jsou v zařízení ubytovaní, totiž vykazují příznaky nákazy a čekají na výsledky testů. Před dvěma týdny byl azylový dům kvůli potvrzenému covidu-19 u pěti klientů a jednoho pracovníka v karanténě. „Teď už v karanténě nejsme, ale pořád tam máme klienty, kteří chodí na testy, protože mají nějaké příznaky. Budeme to pravděpodobně zase řešit karanténou, jestli budou pozitivní, nebo částečným uzavřením budovy,“ uvedl vedoucí zařízení Jakub Modes.

  • Testy v Sociálních službách města Kroměříže odhalily 7 nakažených

    V pobytových zařízeních Sociálních služeb města Kroměříže (SSKM) bylo v prvním kole plošného testování na covid-19 pozitivních pět klientů a dva zaměstnanci. Testovalo se téměř 800 lidí. V některých sociálních zařízeních ve Zlínském kraji již plošné testování začalo, jiná ještě na dodávku testovacích sad čekají. „Výsledky testování jsme velmi mile překvapeni. Je vidět, že přijatá opatření, tedy zákaz návštěv domovů pro osoby zvenčí a zákaz opouštět domovy ze strany klientů, fungují. Chápu, že omezení nejsou vůbec příjemná, ale jsou na ochranu zdraví a životů klientů,“ uvedl kroměřížský místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).

  • Nejvyšší ztrátu mezi dopravci v PID zaznamená dopravní podnik

    Nejvyšší ztrátu mezi dopravci kvůli úbytku cestujících v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 v pražské integrované dopravě (PID) zaznamená pražský dopravní podnik (DPP). Dosáhne pravděpodobně až 1,15 miliardy korun. Celkové ztráty v PID se mohou vyšplhat až na 1,31 miliardy. „Finální vyúčtování bude příští rok v únoru,“ řekl dnes na jednání zastupitelů primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Vloni činily tržby z jízdného skoro dvě miliardy korun.

  • Data ukazují, zda zabírají vládní opatření

    Vývoj epidemie nového typu koronaviru se dá jen těžko předpovídat, česká vláda se o to přesto několikrát pokusila. Seznam Zprávy zmapovaly vládní opatření a to, zda se na šíření nákazy projevil jejich očekávaný dopad.

  • Šéf nemocnice jel v říjnu lyžovat do Rakouska, za tři dny po návratu byl pozitivní

    Ministerstvo obrany se zabývá lyžařskou dovolenou ředitele Vojenské nemocnice Brno Martina Stračára, na niž se vydal na konci října do Tyrolska. Za tři dny po svém návratu do Česka měl Stračár pozitivní test na koronavirus, uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN) a server iHned.cz. Šéf brněnské vojenské nemocnice podnikl cestu v době nouzového stavu a za situace, kdy vláda občany vyzývala, aby zůstali doma. Podle ministerstva bylo takové chování nevhodné. Stračár se hájí tím, že lidé do zahraničí cestovat mohou a v Rakousku doprovázel svou patnáctiletou dceru, která závodně lyžuje, v roli trenéra a lékaře. Není také podle něj jasné, zda se nakazil v Rakousku, nebo při práci v nemocnici.

  • V Pelhřimově a Třebíči pomohou vojáci

    V Nemocnici Třebíč a Pelhřimov budou kvůli epidemii od pondělí pomáhat vojáci. Nemocnicím chybí personál kvůli epidemii. ČTK to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) po dnešním zasedání krizového štábu kraje. Do pelhřimovské nemocnice přijede deset vojáků a do třebíčské 15. Jihlavská nemocnice zatím svou žádost o pomoc od armády pozastavila.

  • 10 pacientů z Benešova dorazilo do Prahy

    Konvoj včetně speciálního záchranářského vozu dorazil do motolské nemocnice. Přivezl deset pacientů s koronavirem z Benešova, jehož nemocnice se dostala na hranu kapacity.

  • Dálková výuka na vysokých školách bude zřejmě možná i do budoucna

    Vysoké školy budou moci zřejmě i příští rok vyučovat a zkoušet na dálku či upravit harmonogram studia nebo podmínky a termíny přijímacích zkoušek. Návrh vysokoškolské novely, která to předpokládá, schválila dnes zrychleně ve stavu legislativní nouze Sněmovna. Úprava reaguje na epidemii covidu-19, školy ji ale budou moci využít do budoucna i při jiných mimořádných situacích. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

  • Sněmovna schválila novou možnost úhrady antigenních testů

    Zdravotní pojišťovny budou moci hradit antigenní testy na covid-19 přímo distributorovi, který je nakoupí a rozveze mimo jiné do domovů pro seniory. Předpokládá to novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou dnes zrychleně ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Možnost přímé úhrady má snížit administrativu. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

  • Ministerstvo dalo výjimku halovým sportům

    Ministerstvo zdravotnictví povolilo znovuobnovení soutěží mužské a ženské extraligy v basketbale, volejbale, házené a florbalu. Podmínkou je splnit hygienické požadavky a kapacitu 100 lidí v hale.

  • V domově ve Sloupnici zemřelo za tři týdny 16 klientů

    V domově pro seniory ve Sloupnici na Svitavsku zemřelo za tři týdny 16 klientů. Většina z nich měla covid-19. Úmrtí v takovém počtu jsou jinak obvyklá za půl roku. „Obvykle jinak zemřou dva tři klienti za měsíc. Většina klientů byla pozitivní. Je to náročné psychicky. Pro kolegyně nejsou klienti bezejmenní lidé, jsou pro ně něco jako příbuzní,“ řekl ředitel zařízení Pavel Tupec. Nákaza se v domově prokázala 13. října. Aktuálně má koronavirus 43 ze 77 klientů a 16 zaměstnanců, dalších osm pracovníků je na nemocenské z jiného důvodu. Chybí tak čtvrtina personálu. Od konce října proto pomáhá domovu armáda.

  • Velký přehled: Kam Češi v Evropě (ne)mohou cestovat

    Řada evropských států v reakci na rostoucí počty nakažených koronavirem přijala opatření, kterými omezují vstup do zemí. Kam Češi mohou bez testu? Data jsou aktuální k 12. listopadu.

  • MMR v programu COVID – Cestovní ruch eviduje žádosti za 183 milionů

    Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v programu COVID – Cestovní ruch za první den eviduje 430 žádostí zhruba za 183 milionů korun. Více než polovina žádostí je od cestovních kanceláří. Na program je vyčleněno 500 milionů korun. Cestovní kanceláře (CK), agentury a průvodci mohou o dotace žádat do 11. ledna. Pro CK je připraveno zhruba 345 milionů korun. Mohou získat 2,5 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje spojených cestovních služeb na letošní rok. Dotaci je možné použít na provoz a úhradu nároků zákazníků za zájezdy zrušené z důvodu pandemie v období od 20. února do 10. října.

  • Z Prahy jede do Benešova pro 10 pacientů s covidem speciální vůz

    Pražská záchranná služba vyslala pro deset pacientů s covidem-19 do Benešova speciální vůz Atego, který může transportovat až 12 pacientů. Vůz vyjel z Prahy chvíli před 11:00. Z benešovské nemocnice, která se ocitla na hraně kapacit, převeze do pražské Fakultní nemocnice v Motole pacienty se středně těžkým průběhem onemocnění. Pacienti by měli dorazit mezi 14:00 a 15:00. Nemocnice v Motole už před týdnem v pátek přijala pět pacientů ze Zlínského kraje. „Půjde o deset pacientů, převezmeme je na urgentním příjmu dospělých. Pacienti nejsou na umělé plicní ventilaci, jejich stav je středně těžký. Hospitalizováni budou pravděpodobně na chirurgické klinice,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková.

Reklama

Hlavní zprávy