Hlavní obsah

Velký rozchod. PPF plánuje ovládnutí splátkového Home Creditu

Foto: Profimedia.cz

Společnost Home Credit patří k největším poskytovatelům spotřebního financování na světě.

Reklama

Podle dohody zveřejněné ve výroční zprávě PPF by měl Jiří Šmejc, dlouholetý obchodní partner zesnulého Petra Kellnera, prodat do konce roku 2023 svůj menšinový podíl ve skupině Home Credit. Cena dosáhne desítek miliard korun.

Článek

Jiří Šmejc, jeden z nejbohatších Čechů, stál u rozvoje skupiny Home Credit v Rusku a posléze i v Číně, která je dnes suverénně největším trhem české splátkové firmy. Skupinu Home Credit založil Petr Kellner a nyní ji většinově (91,12 procenta) ovládá skupina PPF.

Podle obchodní dohody mezi oběma aktéry se však Šmejc zřejmě stáhne a svůj 8,88% prodá skupině PPF. Tato transakce se připravovala delší dobu, přičemž vzájemná komlikovaná dohoda se časem měnila.

„Společnost Emma Omega (ovládá ji Jiří Šmejc, pozn. red.) po řádném vypršení platnosti dohody, k němuž dojde dne 31. prosince 2023, prodá všechny své akcie ve skupině Home Credit […] Nabyvatelem akcií je přidružená společnost PPF Financial Holdings,“ píše se o dohodě v aktuálně zveřejněné výroční zprávě skupiny PPF.

Klíčová bude cena, za kterou PPF od Šmejce minoritní podíl koupí. Když v dubnu 2019 Petr Kellner získal od Šmejce 2,5% podíl v Home Creditu, transakce celou splátkovou firmu ocenila na 8,5 miliardy eur, tedy 217 miliard korun.

Nižší desítky miliard

Po loňském pandemickém roce, kdy skupina Home Credit prodělala přes 15 miliard korun, už skupina této hodnoty nedosahuje. Výsledná cena se tak bude odvíjet od toho, jak se splátkové firmě bude dařit v následujících dvou a půl letech, hlavně v Číně.

Hodnota transakce se však bude pohybovat v desítkách miliard korun.

PPF Group

  • Mezinárodní investiční skupina založená v roce 1991 v České republice.
  • Dnes podniká ve 25 zemích v Evropě, Severní Americe a Asii.
  • Hlavními oblastmi podnikání jsou finanční služby, telekomunikace, média, nemovitosti, strojírenství a biotechnologie.
  • Skupina vlastní aktiva ve výši 42,2 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 78 000 lidí (k 31. 12. 2021).
  • Akcionářem je rodina Petra Kellnera (98,93 %), Ladislav Bartoníček (0,535 %) a Jean-Pascal Duvieusart (0,535 %).

Komentář k dohodě ve výroční zprávě přitom předpokládá, že do té doby se bude část skupiny Home Credit obchodovat na burze. Hodnota splátkové firmy by se pak odvíjela od ceny obchodovaných akcí.

„Sdělení ani komentáře nad rámec informací uveřejněných ve výroční zprávě neposkytujeme,“ omezil se na stručné vyjádření mluvčí PPF Group Leoš Rousek. Podobně reagoval mluvčí Jiřího Šmejce Pavel Zuna.

K plánované transakci se loni pro SZ Byznys vyjádřil menšinový akcionář Jean-Pascal Duvieusart. „Máme s Jiřím Šmejcem velmi dobrý, dlouhodobý, úspěšný a osobně velmi přínosný vztah a neplánujeme na tom nic měnit. Ta zmínka ve zprávě o hospodaření znamená, že máme dohodu do roku 2023 a poté se o tom bude znovu jednat,“ uvedl v červenci 2020.

Většinovým vlastníkem skupiny Home Credit je PPF Group, která ovládá podíl 91,12 procenta. Menší část – 8,88 procenta – patří firmě Emma Omega podnikatele Jiřího Šmejce. Skupina Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské půjčky. Působí především v Číně, dále v Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách.

Jiří Šmejc se nejprve v roce 2005 stal spolumajitelem skupiny PPF Group, v níž držel pět procent akcií. Ještě na podzim téhož roku se přesunul do Moskvy, kde se ujal řízení skupiny Home Credit v Rusku a následně i všech aktivit skupiny PPF na území Ruské federace.

V roce 2012 se dohodl s Petrem Kellnerem na rozdělení společného majetku a de facto vyměnil svůj podíl ve skupině PPF za významný minoritní podíl v Home Creditu. Splátkovou společnost pak vedl jako generální ředitel do roku 2018, pak z této funkce odešel a stal se předsedou představenstva, jímž je dosud.

Jiří Šmejc

  • Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK.
  • V roce 2003 pomáhal Petru Kellnerovi ovládnout TV Nova, od té doby spolupracovali.
  • Měl výrazný podíl na vybudování PPF Group, do roku 2012 byl pětiprocentním akcionářem.
  • Dnes má investiční skupinu Emma Capital, do které patří například podíl v Home Creditu.
  • Dále vlastní distributory zemního plynu a elektřiny v Rumunsku a Moldavsku Premier Group.
  • Má pětadvacetiprocentní podíl v chorvatské loterijní společnosti SuperSport.
  • Patří mu také tři čtvrtiny luxusního hotelového resortu Velaa Private Island na Maledivách.
  • V červnu 2022 se stal generálním ředitelem skupiny PPF.
Foto: EMMA Capital

Jiří Šmejc

Reklama

Doporučované