Hlavní obsah

Velký test, jak v Evropě zabírá odpor proti islámu. Rozhodnou Nizozemci

Večerní zprávy, středa 15. 3. 2017

 

Reklama

Večerní zprávy na Seznamu, tentokrát speciálně o volbách v Nizozemsku. Z Haagu se hlásí zvláštní zpravodaj Martin Jonáš.

Článek

Nizozemci od rána hlasují v parlamentních volbách, které jsou vnímané jako barometr nálad proti imigrantům a establishmentu. Volební místnosti se uzavřou ve 21:00, poté nizozemské televize zveřejní odhady výsledků.

Oficiální výsledky budou k dispozici průběžně během noci.

Poslední průzkumy ukazovaly, že původně favorizovaná nacionalistická a protiislámská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse nakonec nemusí vyhrát. Favoritem je vládní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.

Vytváření nové vlády bude velmi složité, nejen kvůli rozložení sil, ale také kvůli specifickému většinovému systému v Nizozemsku. Neplatí tu například žádný minimální limit získaných hlasů pro vstup do sněmovny, takže v ní bude velké množství stran.

Očekává se velká voličská účast.

Svůj hlas už v Haagu odevzdal Geert Wilders. „Ať už bude výsledek voleb jakýkoli, džin se do láhve nevrátí," uvedl předseda PVV. Názory, jaké zastává jeho strana a jí podobná uskupení po celé Evropě, podle něj budou trvalou součástí politiky. Již nyní jsme jedním z velkých vítězů voleb, protože jsme ostatním dokázali vnutit naše témata, dodal Wilders.

Jak volil Wilders? Podívejte se:

Geert Wilders volí.

Reklama

Doporučované