Hlavní obsah

Nejsme zbyteční, říká šéfka nové důchodové komise. Bude jen reforma s malým r, oponuje Münich

Reforma důchodů. Duel Danuše Nerudové, předsedkyně důchodové komise, a Daniela Münicha, šéfa IDEA.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Narovnání důchodů žen, vdovské penze, náročná povolání a příjmová stránka systému – to jsou témata, která si jako prioritu stanovila nová důchodová komise a v Duelu je představila její šéfka Danuše Nerudová. „To, co tady paní kolegyně zmínila, to jsou dílčí věci, reforma s malým r, na to není potřeba ani komise, na to je potřeba hlavně práce ministerstva,“ oponuje šéf think tanku IDEA Daniel Münich.

Článek

Na velkou reformu je podle Münicha pozdě, tu měl stát řešit už před patnácti lety. Možnosti ale vidí v tom, aby vláda zajistila vyšší příjmy do systému třeba zvýšením porodnosti.

Má jít o reformu s velkým, nebo malým r?

V programovém prohlášení vlády je přitom reforma důchodů hned na prvním místě. Sama ministryně práce Jana Maláčová ale tvrdí, že žádná „velká reforma“ není potřeba.

Podle Münicha je důležité, aby komise – v pořadí už čtvrtá – dostala od politiků především jasné zadání a také zázemí. „Aby to nebyla prázdná množina, ta minulá komise jí byla, každý politik chtěl něco jiného,“ řekl v Duelu.

Danuše Nerudová tvrdí, že její komise na rozdíl od těch předešlých bude hledat širší shodu. „Není třeba přicházet pouze s návrhy, aniž by byla nalezena shoda na jejich řešení. Já doufám, že z té komise budou odcházet návrhy, které budou mít širokou podporu,“ věří Nerudová.

Münich si ale nemyslí, že současná vláda i komise mají ambice k větším změnám. „Tento tandem tady vládne už druhé volební období, v tom minulém se kromě pár věcí neodehrálo vůbec nic. Tato komise teprve vzniká, už je dávno po volbách, volební cyklus už je tak daleko, že šance, že se podaří něco navrhnout a ještě to zavést do praxe, je minimální,“ dodal.

„Já si nemyslím, že jsme zbyteční, je potřeba přijít s řešením, které bude všeobecně akceptovatelné. A to může další vláda uvést do praxe,“ hájila potřebu komise její předsedkyně Nerudová.

Anketa

Jaká budoucnost čeká penze v Česku?
Zvýší se
14,4 %
Budou zhruba stejné
36,2 %
Klesnou
15,6 %
Žádné nebudou
33,8 %
Celkem hlasovalo 15405 čtenářů.

Má se zvýšit věk odchodu do důchodu?

Jestli je Nerudová pro zvýšení hranice věku odchodu do důchodu, odmítla v Duelu prozradit. „Já se na ten problém snažím dívat komplexně. Dneska je 65 let průměrný věk odchodu do důchodu v EU. Můj osobní názor nehraje žádnou roli, a pokud bych ho řekla, tak bych možná ovlivňovala některé členy komise,“ dodává.

Münich upozorňuje na to, že Češi odcházejí do důchodu dříve, než je zákonný věk odchodu. „Základní problém je zajistit, aby lidé pracovali alespoň do toho oficiálního důchodového věku, spousta lidí, možná víc než třetina, odchází do předčasných důchodů,“ argumentuje Münich.

Podle něj by lidé už teď měli vědět, v kolika letech do důchodu půjdou. Nelíbí se mu, že vláda věk odchodu do důchodu zastropovala a přehodnocuje hranici po pěti letech.

Kdy dojdou peníze?

Podle pravicových opozičních politiků se komise zabývá jen podružnostmi. Ambice řešit důchody systémově kabinet Andreje Babiše podle nich nemá. Přitom podle nejrůznějších propočtů je důchodový systém, který máme dnes, dlouhodobě finančně neudržitelný.

Podle modelu Národní rozpočtové rady se bilance důchodového systému začne prudce zhoršovat už v roce 2030. Kvůli temné demografické prognóze výdaje převýší příjmy v roce 2060, kdy půjde do penze silná generace 70. let, takzvané Husákovy děti. Příjmy systému chce ovšem komise řešit až jako třetí v pořadí.

„Ty grafy jsou známé, jsou to závěry všech komisí, a proto se musíme těmi příjmy zabývat, proto se budeme zabývat například tím, že budeme otevírat daňový systém a budeme diskutovat, kde jsou ta ustanovení, že se dostává do systému od poplatníků málo peněz. Třeba u živnostníků, kteří si platí minimální odvody,“ odhaluje plány komise Nerudová.

Podle Münicha prohlubování schodku v důchodovém účtu bude postupný proces nabalování se problémů. „Takže například se to provalí tak, že nebudeme mít dostatek peněz, když budeme chtít udržet rozumné důchody, aby lidé nebyli v obrovské chudobě, tak nebudeme dávat peníze na obranu, na vzdělávání nebo na zdravotnictví,“ řekl v Duelu.

Reklama

Doporučované