Hlavní obsah

Velký vědecký průlom. Výzkumníci už vědí přesně, jak se Země oteplovala

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nová studie zveřejněná v časopise Nature dokazuje, že průměrná teplota Země je nejvyšší za posledních 12 tisíc let. Vědci rozluštili rébus, který jim komplikoval pochopení procesu oteplování naší planety od počátku lidstva.

Článek

Již mnoho let se vědci snaží pochopit proces oteplování naší planety. Až díky výsledkům nové studie pod vedením Samanthy Bovové z Rutgers University v New Jersey se jim ale podařilo přijít na to, že se Země kontinuálně ohřívá už přes desítku tisíc let a aktuálně dosahuje nejvyšší teploty.

Domněnky ale existovaly už dříve. Vědcům nicméně dělaly problémy rozkoly v porovnávaných datech. Klimatické modely jim sice ukazovaly, že teplota Země roste kontinuálně od začátku lidského pokolení a konce poslední doby ledové před 12 tisíci lety, nicméně vzorky z fosilních mušlí sesbíraných z hlubin mořského dna ukazovaly něco jiného. K vrcholu oteplení planety mělo na základě jejich výzkumu dojít už před 6 tisíci lety. Vzorky dále ukazovaly, že po vrcholu oteplování Země došlo k jejímu ochlazení a opětovnému růstu teploty se začátkem průmyslové revoluce kvůli neustále se zvyšující produkci emisí.

Závěry nové studie ale ukazují, že předešlé výzkumy zkreslovaly právě vzorky fosilních mušlí. Vědci totiž počítali s tím, že vzorky mušlí vypovídají o teplotách v průběhu celého roku. To se ukázalo jako mylné. Mušle se totiž formovaly pravděpodobně pouze v letním období. Vědci také opomenuli, že existují přírodní předvídatelné cykly, které mají vliv na teplotu planety a jsou způsobené malými výkyvy při jejím oběhu. Ty pak právě mohou vést k tomu, že léta jsou teplejší a zimy studenější, zatímco průměrné teploty v průběhu roku to neovlivňuje.

Tyto dva faktory ukázaly, že úvahy o domnělém počátku ochlazování před šesti tisíci lety byly nepravdivé. Vzorky mušlí pouze vypovídaly o úbytku teploty v létě, nicméně průměrná teplota se meziročně kontinuálně zvyšovala.

„Závěr studie ukazuje, že globální oteplování zapříčiněné lidmi zrychluje dlouhodobý nárůst teplot po celém světě. Měli bychom tuto situaci (globální oteplování) brát vážně,“ dodává Bovová. Výzkum, který pomohl rozklíčovat takzvaný Holocénský teplotní rébus (Holocene temperature conundrum) proběhl na chilském pobřeží v roce 2020.

Reklama

Doporučované