Hlavní obsah

Velmi silné bouřky dnes zasáhnou východ Česka. Řeky opět stoupnou

Foto: HZS ČR

Hasiči aktuálně zasahují v okolí Jeseníku a Bělé pod Pradědem, kde řeka Bělá překročila 3.povodňový stupeň.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Riziko silných bouřek spojených s intenzivním deštěm v Česku ještě nepominulo. Dnes hrozí především na Moravě a ve Slezsku.

Článek

Hladiny některých řek a potoků mohou opět vystoupat na některý z povodňových stupňů. Nejvyšší povodňové nebezpečí bylo dnes ráno stále na severu Ústeckého a Libereckého kraje a také na Otavě v Plzeňském kraji. Vyplývá to z upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V sobotu a v noci na neděli pršelo s různou intenzitou téměř v celé zemi. Největší srážkové úhrny meteorologové zaznamenali v pásmu od Šumavy přes střední Čechy po pohraniční horské oblasti na severu země. V Bedřichově na Jablonecku spadlo téměř 100 litrů vody na metr čtvereční a v Lobendavě na Děčínsku skoro 95 litrů.

Přívalové deště v noci přechodně zvedly na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň hladinu Smědé v Libereckém kraji. Situace na Liberecku se už ale podle meteorologů uklidňuje. Naopak stoupá Otava, která dnes ráno dosáhla nejvyššího povodňového stupně v Rejštejně na Klatovsku. „Další rozvodněné toky, převážně v povodí Berounky, horní Vltavy a v horských oblastech na severovýchodě Čech, budou v průběhu dne ještě kulminovat,“ uvedl ráno ČHMÚ.

V Libereckém kraji v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, teď je postiženější Českolipsko. Intenzivní deště v noci zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Hodinu před půlnocí zachraňovali hasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu. V místě protéká Svitávka, na které byl v tu dobu stav ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň, teď už voda klesla.

Silné deště zvedly také hladiny řek v Plzeňském kraji. Otava v šumavském Rejštejně je po ránu na nejvyšším, tedy třetím povodňovém stupni. Na druhém stupni jsou další řeky na Šumavě, na Rokycansku a Plzeňsku. Na některých místech Šumavy napršelo za dnešek kolem 60 litrů na metr čtvereční, uvádí na svém webu ČHMÚ.

Na jihu Čech se zvedají hladiny řek. Prvního povodňového stupně dosáhla Teplá Vltava a Černá. „Způsobily to noční intenzivní deště, které zasáhly hlavně Šumavu a Novohradské hory,“ řekl Daniel Maňhal z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. „Nelze vyloučit, že hladiny řek se dnes zvýší i na jiných místech kraje,“ dodal.

První povodňový stupeň dopoledne překonala Teplá Vltava v Lenoře na Prachaticku a Černá v Ličově na Českokrumlovsku. Jde o místa v blízkosti Šumavy, respektive Novohradských hor. Proti tomu klesá hladina Volyňky v Sudslavicích na Prachaticku, která překonala hranici prvního povodňového stupně v ranních hodinách. Nyní už se vrátila do normálu.

V Bedřichově na Jablonecku spadlo téměř 100 litrů vody na metr čtvereční.
Český hydrometeorologický ústav

„Srážky byly výrazné především na Šumavě, kde například ve Filipově Huti spadlo téměř 70 litrů vody na metr čtvereční. Jelikož je půda nasycená, voda po ní stéká a způsobuje to zvyšování hladin řek,“ uvedl Maňhal. Dodal, že o něco slabší srážkové úhrny byly u Dolního Dvořiště v Novohradských horách.

Podle něj by dnes už nemělo pršet tak intenzivně. „Přesto ještě někde srážky budou. Očekáváme je především v oblasti Novohradských hor,“ řekl.

Hydrologové proto předpokládají, že přes den ještě dosáhnou hladiny řek na jiných místech Jihočeského kraje prvního povodňového stupně. „A na Otavě můžeme očekávat i druhý stupeň,“ uvedl Maňhal. Kvůli silným nočním dešťům Otava v Rejštejně v Plzeňském kraji překonala dnes ráno hranici třetího povodňového stupně. Hladina pak bude podle odhadů stoupat níže po proudu směrem k jihočeským Strakonicím.

Silné bouřky dnes podle meteorologů hrozí ve Slezsku a na Moravě. Velmi silné by mohly být hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Varování před možným vzestupem hladin toků platí pro většinu Česka až do pondělního rána.

Reklama

Doporučované