Hlavní obsah

Velmi silné bouřky míří z jižních Čech na Vysočinu, varuje ČHMÚ

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přes jižní Čechy postupuje pásmo bouřek provázené zejména přívalovým deštěm. Na stanici Temelín spadlo během 20 minut kolem 30 milimetrů srážek.

Článek

Český hydrometeorologický ústav zvýšil výstrahu, velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí se již vyskytují v některých regionech Jihočeského kraje, postupovat mají podle meteorologů na jih Vysočiny a na Znojemsko v Jihomoravském kraji. Při silném dešti se mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení níže položených míst nebo podemletí komunikací. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky, varuje ČHMÚ.

Bouřkové pásmo se podle meteorologů přesouvá z jižních Čech dále k východu až jihovýchodu a bude postupovat podél jižní hranice na jih kraje Vysočina a do Jihomoravského kraje. Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešních 17:30 do 20:30 v Jihočeském kraji pro regiony České Budějovice, Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Třeboň a Týn nad Vltavou, na Vysočině pro oblast Moravských Budějovic a Telče a v Jihomoravském kraji pro Znojemsko.

V ostatních částech těchto krajů a v některých oblastech Plzeňského a Středočeského kraje zůstává v platnosti výstraha před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí.

Při přechodu fronty bude podle ČHMÚ zesilovat severozápadní vítr, jehož nárazy mohou na frontě a za ní přechodně dosáhnout rychlosti mezi 55 až 70 kilometrů v hodině, a to i v místech, která nebudou zasažena bouřkami. Nejsilnější nárazy předpokládají meteorologové zejména v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském kraji. V sobotu večer a v noci na neděli postoupí bouřky a fronta z území ČR k východu a vítr zvolna zeslábne.

Reklama

Doporučované