Hlavní obsah

Velmoci na pokraji obchodní války. Čína slíbila, že bude bojovat se Spojenými státy „za každou cenu”

Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Čína v reakci na poslední krok Donalda Trumpa uvedla, že bude se Spojenými státy bojovat „za každou cenu“. Reagovala tak na návrh amerického prezidenta, aby byla na Čínu uvalena další cla ve výši 100 miliard amerických dolarů.

Článek

Čínské ministerstvo obchodu ve svém prohlášení uvedlo, že si nepřeje obchodní válku, ale neobává se jí. Čína je prý odhodlána pevně se bránit, pokud USA setrvají ve svém protekcionismu. Informovala o tom agentura AP.

Jde o reakci na návrh amerického prezidenta, který požádal svého zástupce pro obchod, aby vypracoval seznam dalších čínských výrobků, na jejichž dovoz v hodnotě 100 miliard dolarů by zavedl nová cla. Tento návrh tak ještě více vyhrotil spor, který hrozí přerůst v největší obchodní konflikt od dob druhé světové války.

Rozhodnutí přichází den poté, co Čína oznámila, že chce uvalit 25procentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby. Peking tím reagoval na obdobný seznam, který USA zveřejnily v úterý. Ten pro změnu obsahuje 1300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat 25procentní clo Spojené státy. V obou případech jde o zboží, jehož dovoz do Číny, respektive do Spojených států dosahuje hodnoty téměř 50 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu korun) ročně.

Prezident Spojených států dlouhodobě tvrdí, že obchodní politika Číny vedla ke krachu amerických továren a připravila tak miliony Američanů o práci.

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky minulý týden vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států i americké spotřebitele.

Reklama

Doporučované