Hlavní obsah

Velodrom ani hokejka zatím nejsou v plánu. Erbanová dále hledá po konci s rychlobruslením nový sport

Foto: Profimedia.cz

Karolína Erbanová.

Reklama

Po konci rychlobruslařské kariéry stále hledá Karolína Erbanová nový sport, kterému se bude věnovat. Ve hře byla dráhová cyklistika v dresu Dukly, mluvilo se i o hokeji.

Článek

Dráhová cyklistika se nabízela pro Erbanovou jako logické řešení situace. Zpráva, se kterou přišel irozhlas.cz, ale ve čtvrtek dostala po prohlášení klubu ACS Dukla zcela nový směr. „Rychlobruslařka Karolína Erbanová opustila myšlenku, že by v Dukle Brno trénovala dráhovou cyklistiku. Další úmysly bronzové medailistky ze ZOH v Pchjongčchangu v závodě na 500 metrů zatím nejsou známé,” uvedl tým na svém twitterovém účtu.

Sama Karolína Erbanová zatím svoji situaci komentovat nechce. „Momentálně jsem v řešení mé další sportovní budoucnosti, takže se k tomu teď nemohu vyjadřovat, omlouvám se,“ vzkázala Seznamu.

Dalším sportem, který se pro nyní již bývalou rychlobruslařku nabízel, je hokej. O zájmu ze strany Erbanové mluvil i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Mám signály o tom, že by to Kája chtěla zkusit v jiném sportu. V dětství se věnovala lednímu hokeji a já jsem mluvil se zástupci české reprezentace. Takhle rychlou hokejistku tam prý nemají, tak třeba se rozhodne právě pro hokej,“ prohlásil.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Kejvalem o sporech Ester Ledecké a Karolíny Erbanové

Rozhovor s Jiřím Kejvalem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Pokud by se Erbanová opravdu rozhodla pro lední hokej a případně se probojovala do české reprezentace, pak by ji vedl trenér s pikantním jménem. Kvůli sporům s rychlobruslařským trenérem Petrem Novákem totiž Erbanová z velké části skončila aktivní kariéru. A Petr Novák figuruje také u postu hlavního trenéra české reprezentace žen v ledním hokeji. Nejde ovšem o sedmdesátiletého prošedivělého kouče, nýbrž o devatenáct let mladšího hokejového harcovníka, který vedl mužské týmy pražské Slavie, Mladé Boleslavi nebo Havlíčkova Brodu. Ten však angažmá Erbanové v ledním hokeji vyvrací.

„Nic takového, vím to samé, co vy, tedy že by měla přestoupit k dráhové cyklistice. Samozřejmě vím o tom, že hokej v mládí hrála. Neříkám, že mě to nenapadlo, ale nakonec jsme ji ani nekontaktovali. Asi by u nás byla nejrychlejší, ale kdo ví, jak by si rozuměla s pukem. Možná až si přečtu, že dvakrát spadla z kola a je potlučená, tak ji zkusíme, ale moc nevěřím tomu, že k tomu dojde,“ vzkázal hokejový trenér Petr Novák ještě před prohlašením týmu Dukly.

Přestup Erbanové k dráhové cyklistice by dával smysl z vícero pohledů. Historie pamatuje hned několik sportovců, kteří dokázali rychlobruslení s cyklistikou kombinovat, a to velmi úspěšně. Americký rychlobruslař Eric Heiden opanoval zimní olympijské hry v Lake Placid v roce 1980, kde posbíral pět zlatých medailí. Po ukončení kariéry rychlobruslaře se pak zúčastnil v letech 1985 a 1986 závodů Giro d’Italia a Tour de France. Nejúspěšnější ženskou obojživelnicí je Kanaďanka Clara Hughesová, která má dvě bronzové medaile z olympiády v Atlantě a také čtyři cenné kovy ze zimních her (Salt Lake City, Turín, Vancouver). Tituly mistryň světa v rychlobruslení a dráhové cyklistice mají také Američanka Sheila Youngová a Němka Christa Ludingová.

Dráhová cyklistika a rychlobruslení mají v Česku ještě jeden společný jmenovatel, kterým je nedostatek potřebných sportovišť. V případě velodromů ale není situace tak tristní jako v rychlobruslení. Zatímco velodromů je v republice alespoň pět (2× Praha, Brno, Prostějov, Plzeň), ovál pro dlouhé bruslařské nože v Česku stále chybí.

A ještě jedna podobnost. Stejně jako v rychlobruslení se v závodech na klopeném oválu velmi daří Nizozemsku. Nizozemci posbírali v Glasgow na letošním evropském šampionátu v dráhové cyklistice hned pět zlatých medailí. Právě do země u Severního moře se Erbanová v roce 2014 přemístila, aby měla k závodění lepší podmínky. Zejména díky tomuto kroku pak letos v únoru slavila zisk bronzové medaile na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Reklama

Doporučované