Hlavní obsah

Velvyslancem dobré vůle byl Mugabe jen pár hodin, sesadila ho ostrá mezinárodní kritika

WHO zbavila po kritice Mugabeho funkce velvyslance dobré vůle.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Zimbabwský prezident Robert Mugabe ztratil pozici velvyslance dobré vůle Světové zdravotnické organizace. Důvodem je nespokojenost subjektů, hájících lidská práva, s jeho autoritářskými sklony.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) po ostré kritice zbavila funkce vyslance dobré vůle autoritářského prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho. Oznámil to v neděli podle agentury Reuters generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, který Mugabemu funkci přidělil.

Ve svém prohlášení na Twitteru dal činitel najevo, že v reakci na projevy znepokojení nad jmenováním Mugabeho se své rozhodnutí rozhodl zrušit.

Výběr Mugabeho ostře kritizovaly nejen nevládní organizace hájící lidská práva, ale i představitelé zemí finančně přispívajících na chod WHO.

Prezident v minulosti čelil kritice, že pod jeho 30letou vládou se zdravotnictví v zemi rozpadlo. V současnosti je třiadevadesátiletý vůdce pod sankcemi Evropské unie a Spojených států, protože své stoupence vyzývá k násilí vůči svým politickým rivalům.

Na africké politické scéně je ale vnímán jako bojovník za svobodu, který byl aktivní v boji proti kolonizátorským tendencím.

Celosvětově je Mugabe nejstarší hlavou státu a jedním z nejdéle vládnoucích afrických vůdců.

Reklama

Doporučované