Hlavní obsah

Velvyslanec Číny kritizuje Západ za vměšování do dění v Hongkongu

Foto: AP

Velvyslanec Číny kritizuje Západ za vměšování do dění v Hongkongu.

Reklama

Čínský velvyslanec v Londýně dnes obvinil některé země – včetně USA a Británie – z toho, že svými komentáři k dění v Hongkongu zasahují do vnitřních záležitostí Číny. Jak Liou Siao-ming dodal, některé západní země podle jeho slov veřejně podporují násilníky, kteří se protestů účastní.

Článek

Protivládní protesty ve finančním centru se 7,5 milionu obyvatel trvají už šest měsíců. Situace v Hongkongu se dnes opět dramaticky vyhrotila, popsala agentura Reuters.

Policie pokračovala v obléhání hongkongské Polytechnické univerzity, kde se zabarikádovalo asi 500 prodemokratických aktivistů. Policisté chtějí všechny demonstranty pozatýkat. Velká skupina protestujících se pokusila z univerzitního areálu uniknout, ale příslušníci bezpečnostních sil jim v tom zabránili za použití slzného plynu, gumových projektilů a obušků a přinutili je vrátit se zpátky.

Čínský velvyslanec Liou Siao-ming dnes na tiskové konferenci v Londýně kritizoval západní vlády a média za jejich reakce na dění v regionu. „Některé západní země veřejně podporují extremisty a násilníky,“ prohlásil velvyslanec. „Americká Sněmovna reprezentantů schválila takzvaný zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu, kterým očividně zasahuje do záležitostí Hongkongu, což jsou vnitřní záležitosti Číny,“ dodal s tím, že i britská vláda a rovněž zahraniční výbor Dolní sněmovny zveřejnily zprávy s nevhodnými poznámkami ohledně Hongkongu.

„Domnívám se, že když britská vláda kritizuje hongkongskou policii a kritizuje vládu v Hongkongu za zvládání situace, zasahuje tím do vnitřních záležitostí Číny,“ prohlásil velvyslanec Liou Siao-ming. „Vypadají, že se chovají vyváženě, nicméně ve skutečnosti se přiklánějí k jedné straně,“ dodal.

V době, kdy se odehrávala jeho tisková konference, zveřejnila dosud své poslední prohlášení k Hongkongu právě i britská diplomacie. „Británie má vážné obavy z vyhrocení násilností jak ze strany protestujících, tak ze strany úřadů v oblasti univerzitních kampusů v Hongkongu,“ uvedl mluvčí britského ministerstva zahraničí. „Je nezbytné, aby těm, kteří utrpěli zranění, bylo umožněno podstoupit potřebné lékařské ošetření a aby byl všem, kteří chtějí oblast opustit, umožněn bezpečný odchod,“ dodal mluvčí s tím, že násilí musí skončit a obě strany by spolu měly zahájit „smysluplný politický dialog“.

O několik hodin později americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že Spojené státy jsou hluboce znepokojeny událostmi v Hongkongu. Dodal, že čínská komunistická strana musí dodržet dohodu, která zaručuje obyvatelům této bývalé britské kolonie jejich svobody. Čína spravuje Hongkong podle principu jedna země, dva systémy, což má oblasti zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

Reklama

Doporučované