Hlavní obsah

Konec letiště i teroristé. Velvyslanec Baloun řekl, co teď hrozí Afghánistánu

Foto: Seznam Zprávy

Jaká je situace v Afghánistánu? Hostem Ptám se já byl velvyslanec ČR v Afghánistánu Jiří Baloun (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Afghánistán odpočítává poslední hodiny do odletu spojeneckých vojáků. Co čeká zemi, až ji zcela opustí?

Hostem Ptám se já byl velvyslanec ČR v Afghánistánu Jiří Baloun.

Američané, kteří mají dosud největší podíl na evakuaci afghánských spolupracovníků, jsou podle prezidenta Joea Bidena rozhodnuti dodržet termín definitivního odchodu plánovaný na 31. srpen.

Aktuální zprávy z kábulského letiště přitom informují, že první američtí vojáci už zemi opouštějí, i když na místě by jich mělo stále zůstávat víc než pět tisíc. Kromě nich zde evakuační lety organizuje zhruba tisícovka Britů a menší kontingenty dalších zemí NATO. I ty se ale chystají koncem tohoto měsíce stáhnout. Skončí tím i evakuace?

„V okamžiku, kdy skončí USA svůj díl na evakuaci, jsem přesvědčen, že odletí i vojáci a letiště už nebude provozuschopné. Pokud se nenajde další provozovatel, o což Tálibán usiluje,“ předpokládá Baloun. Právě Američané spravují letiště asi od 24. srpna, kdo ho bude mít na starosti po 31. 8., zatím není vůbec jasné. Jisté je, že kdo by měl ze země odletět, měl by to stihnout do té doby. „Z mého názoru tam zbývá asi několik tisíc lidí. Je jasné, že se ale z Kábulu budou chtít dostat další tisíce, ale netroufám si tvrdit, jestli patří k nějakému státu nebo se jen chtějí dostat pryč,“ dodal velvyslanec.

A podle Balouna není otázkou jen to, kdo se bude starat o tamější letiště. Ještě větší chaos v zemi mohou způsobit teroristické skupiny, které se mohou pokusit převzetí vlády Tálibánem narušit. „Třeba Al-Káida, ale ta má jiné zájmy a má vazby na Tálibán. Jsou tam ale další skupiny, které nemají přátelské vztahy s Tálibánem a budou se snažit narušit jeho převzatou moc. Třeba ISIS, Provincie Chorásán, která je autorem prohlášení, že by mohla udělat útok na kábulské letiště, nebo osoby čekající před ním,“ vysvětlil Baloun s tím, že tyto skupiny jsou sebevědomější než kdy dříve.

Podle českého velvyslance, který se za dramatických okolností vrátil v srpnu z Kábulu, nelze dvacetiletou přítomnost amerických vojáků v Afghánistánu považovat za zbytečnou. Věří, že přinesla množství společenských změn, včetně lepšího postavení žen, zlepšení technologického stavu země i přístupu dětí a zvláště dívek ke vzdělání. Přiznává ale, že se mladí lidé budou snažit ze země odejít. Záviset to bude na tom, jak dogmaticky bude Tálibán vymáhat islámské právo.

Podaří se s Afghánistánem pod vládou Tálibánu navázat nějakou formu diplomatických styků? „Jedna věc je jednání politické, například s vládou. To v této době není na stole, druhá být v kontaktu s Tálibánem, vyjednávat s ním podmínky jako humanitární pomoc a pomoc v migrační krizi ostatním státům kolem, zvláště státům centrální Asie,“ dodal Baloun.

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, vaší oblíbené podcastové aplikaci, nebo stránce Podcasty.cz.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované