Hlavní obsah

Vémola není nejlepší, říká bojovník Pešta, na český rybníček se nesoustředí

Rozhovor s MMA zápasníkem Viktorem Peštou. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Viktor Pešta se minulý týden vrátil z galavečeru RCC, kde zažil bolestivou prohru s domácím Rusem. Rozpovídal se i na téma neoficiální české zápasnické jedničky a případného souboje s Karlosem Vémolou.

Článek

Český zápasník těžké váhy Viktor Pešta zažil při galavečeru RCC v ruském Jekatěrinburgu svou první zápasnickou prohru mimo elitní UFC. Uštědřil mu ji domácí Rus Alexander Jemeljaněnko, jehož hnalo za vítězstvím publikum a podle mnohých odborníků také rozhodčí. V prvním kole Pešta dominoval v postoji, bylo vidět, že se na Rusa dobře připravil. Z jeho oblíbené země je ale rozhodčí ve druhém kole rozdělil a znovu postavil. Kontroverzní krok. „Ale rozhodčí na to má právo, i když to bylo dost sporné,” říká v rozhovoru pro Seznam osmadvacetiletý Pešta.

Ruskému soupeři náramně sedla druhá pasáž prostředního kola, trefil několik úderů za sebou, čímž českého bojovníka zaskočil. Pak přišlo koleno a další údery na obličej a rozhodčí zápas ukončil ve prospěch Jemeljaněnka. „Některým z těch úderů, ještě ani nevím jakým, mi soupeř zlomil nos,” popisuje Pešta nepříjemný zážitek z klece. Nos si nechal operovat až po příletu do Prahy druhý den.

Původně mu lékař sdělil, že rekonvalescence bude trvat i šest měsíců. „Doufám, že si dělal legraci a bude to mnohem rychlejší,” věří český zápasník, který se chce co nejdřív vrátit do přípravy. Ze začátku do kondiční a pak i do zápasové.

Jeden z nejúspěšnějších českých zápasníků MMA v letech 2014-2017 ochutnal i slavnou UFC, z pěti zápasů ale čtyřikrát prohrál se silnými soupeři. „Samozřejmě bych se do UFC ještě chtěl podívat, ale teď mám smlouvu na zápasy v Evropě, takže na to nyní nemyslím,” uvádí.

Za prohru s Jemeljaněnkem se Pešta rozhodně stydět nemusí, na sociálních sítích mu fanoušci vyjádřili maximální podporu a gratulovali mu ke skvělému výkonu. Podle Peštova trenéra Dana Bartáka odvedl Viktor dokonce nejlepší výkon, jaký u českého zápasníka viděl. Podle svého trenéra je navíc Pešta nejlepším zápasníkem těžké váhy v Čechách.

Tato silná slova by se jistě nelíbila jiným českým zápasníkům. Otázka oficiální, či neoficiální české jedničky ale Peštu nezajímá. „Soustředím se na něco trochu jiného než jen na ten český rybníček,” říká. Ještě před pár měsíci se přitom spekulovalo, že by se mohl v kleci postavit proti Karlosu Vémolovi. K zápasu ale nakonec nedošlo, Peštu nepustila zápasnická organizace, pod níž je zasmluvněný.

Vémolu nakonec vyzval v kategorii do 84 kilogramů Patrik Kincl a Vémola ho porazil na body. Fanoušci českého MMA by si ale tento duel nesmírně přáli. Byl by Viktor Pešta schopný stát se prvním, kdo Karlose „Terminátora“ Vémolu konečně porazí? Zatím tato otázka zůstává nezodpovězena. Pešta má ale jasno: „Karlos není nejlepší, i když to o sobě tvrdí. Kdyby tohle řekl Jirka Procházka, tomu bych to ještě věřil, ale Karlosovi ne,” uzavírá otázku české MMA scény.

Rozhovor o české scéně MMA s promotérem Petrem Karešem. Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované