Hlavní obsah

Ven z Baťova stínu. Podívejte se, kde vznikají boty pro české vojáky

Historie Prabosu sahá do 19. století. Vždy ale žila ve stínu Baťových závodů.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Největší český výrobce bot Prabos vstoupí na trh Start v půlce května spolu s menšími společnostmi Fillamentum a Primoco UAV.

Článek

V dubnu Prabos zvítězil ve dvou důležitých tendrech. Nejprve v osmdesátimilionové soutěži o boty pro policii a následně i ve větším - šestisetmilionovém - tendru pro vojáky. Těm má dodat během tří let pět druhů obuvi. Jak lehkou, tak i zimní, pouštní nebo boty pro letce.

„Znamená to pro nás asi 30 až 35 procent výroby. Zbytek produkce je určen pro jiné armády nebo pro firmy jako pracovní ochranná obuv. Jednotky procent výroby tvoří volnočasová kolekce,” uvádí spolumajitel a předseda představenstva Jaroslav Palát.

Palát vlastní Prabos napůl s obchodním partnerem Jurajem Vozárem. Z Palátova podílu poputuje na burzu podíl odpovídající 15 procentům základního kapitálu firmy.

Vedlejší neregulovaný burzovní trh Start je určen pro menší společnosti a menší emise. Takové, které by bylo nerentabilní prodávat v klasickém úpisu na hlavním trhu. Právě proto se Burza cenných papírů Praha snažila už několik let vytvořit alternativní trh.

Nyní se jí to po několika neúspěšných námluvách podařilo - první obchody by měly proběhnout 15. května. „Chtěli jsme dát možnost firmám velikostně mezi jedním a osmdesáti miliony eur, aby vstoupily na kapitálový trh a získaly peníze od investorů,” vysvětluje generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Narozdíl od firem jako ČEZ, Erste nebo O2, které se obchodují na hlavním trhu, bude mít Start jen několik obchodních dní do roka, kdy budou mít investoři možnost akciové loty nabýt či naopak prodat.

Prospekty schválené od České národní banky už má kromě Prabosu i výrobce bezpilotního letounu Primoco UAV. Trojici úvodních úpisů uzavírá výrobce materiálů pro 3D tisk Fillamentum.

Historie dnešní firmy Prabos (PRacovní BOty Slavičín) sahá do roku 1860, kdy založila ve Slavičíně koželužnu a později i výrobnu obuvi rodina Pivečků. I když si společnosti přímo nekonkurovaly, i kvůli geografické blízkosti strávila továrna velkou část života ve stínu zlínských Baťových závodů.

S nimi po znárodnění následně i splynula v podniku Svit. Po privatizaci se ale už Prabosu dařilo lépe než české části Baťova impéria a dnes je s 220 zaměstnanci a 250 tisíci vyrobenými páry bot ročně největším českým výrobcem obuvi.

Jak to v největší české továrně na boty vypadá a na co její majitelé hodlají použít peníze od burzovních investorů, zjistíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované