Hlavní obsah

„Ven z odizolované místnosti se nedostal zvuk a ani nikdo živý." Soud vyslýchá svědky proti Prckovi

Zabiják spříznený s El Chapem vraždil své oběti ve zvukotěsné místnosti.Video: Šimon Trantina, Youtube.com

 

Reklama

Jeden z klíčových svědků v soudním procesu s mexickým drogovým baronem Joaquínem Guzmánem alias El Chapem, tedy Prckem, ve své výpovědi prozradil, že Antonio Marrufo, jeden z mafiánových přívrženců, na přání šéfa ve svém domě likvidoval nepohodlné svědky či konkurenty ve speciálním zvukotěsném pokoji.

Článek

„Jednou mě vzal k sobě domů, viděl jsem tam pouze bílou podlahu z kachlíků. Byla tam i místnost se zvukotěsnými zdmi s odtokovým kanálkem uprostřed. Tam zabíjel své oběti. Ven nevycházel žádný zvuk, stejně tak se odtamtud nikdo nedostal živý,“ vypověděl tento týden u soudu ve městě New York o Marrufově domově v mexickém Juárezu svědek Edgar Galvan.

Ten tvrdí, že s trestnou činností Guzmánova kartelu nemá nic společného, s Marrufem a jeho společníky se prý seznámil v baru v roce 2007 poté, co se rozvedl s manželkou a začal trávit čas na diskotékách.

Podle vyšetřovatelů měl ale pomáhat Marrufovi převážet zbraně přes americko-mexickou hranici. Zbraně měly sloužit k eliminaci příslušníků znepřátelených kartelů a gangů.

Antonio „Jaguár" Marrufo si už odpykává trest Mexiku, Guzmána vynesení rozsudku teprve čeká. V dlouho očekávaném soudním procesu, který začal v polovině listopadu loňského roku, čelí obvinění ze spáchání 17 trestných činů v letech 1987 až 2014, kdy stál v čele drogového kartelu Sinaloa. Obviněný je například z nelegálního ozbrojování, objednávání vražd nebo nelegální distribuce drog.

El Chapovi hrozí doživotní trest, ve všech obviněních však svou vinu odmítá. V roce 1993 byl v Mexiku zatčen a odsouzen ke dvaceti rokům odnětí svobody v přísně střežené věznici Puente Grande. V roce 2001 však uplatil strážné a za jejich asistence utekl.

Dopaden byl opět v roce 2014, pouhý rok poté však opět utekl z věznice Altiplano, když si ze své cely vykopal tunel. Naposledy byl za pomoci mexické armády zatčen v roce 2016 a vydán do USA k soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované