Hlavní obsah

Venezuela bojuje proti korupci, zatkla exministra a bývalého šéfa ropné společnosti

Ve Venezuele zatkli exministra a bývalého šéfa ropné společnosti (video: AP).

 

Reklama

Venezuelské úřady ve čtvrtek zadržely bývalého ministra ropného průmyslu Eulogia del Pina a exšéfa státní ropné společnosti PDVSA Nelsona Martíneze pro údajnou korupci.

Článek

Venezuelský prokurátor Tarek Saab v televizi oznámil, že del Pino se podílel na korupční a sabotážní akci v hodnotě půl miliard dolarů (10,7 miliardy korun) v podniku Petrozamora.

Martínez je podle Saaba podezřelý z toho, že dopustil uzavření nevýhodné dohody o refinancování s americkou rafinérií Citgo Petroleum bez souhlasu vlády.

Podle agentury Reuters nese toto protikorupční tažení známky mocenského boje ze strany stále nepopulárního prezidenta Nicoláse Madura.

Protikorupční vyšetřování ve státní ropné společnosti PDVSA, která pro venezuelskou vládu představuje důležitý zdroj příjmů, trvá již měsíce a vyústilo zatím v uvěznění kolem 65 pracovníků firmy. Podnik, který byl těžce zasažen poklesem cen ropy a provozními problémy, je tak už delší dobu otřesen.

Zatčení del Pina a Martíneze obrací nyní pozornost na Rafaela Ramíreze, který vedl PDVSA deset let do roku 2014 a kterého v úterý Maduro odvolal z funkce velvyslance v OSN. Podle Reuters se spekuluje o Ramírezových prezidentských ambicích.

Zdroje z ropného průmyslu prý tvrdí, že Maduro využívá čistek k tomu, aby se zbavil potenciálních politických soupeřů a upevnil svůj dohled nad sektorem, který navzdory poklesu investic a vývozu zajišťuje více než 90 procent venezuelských příjmů ze zahraničí.

Prezidentské volby se mají ve Venezuele uskutečnit příští rok.

Reklama

Doporučované