Hlavní obsah

Venezuela má novou měnu. Má pomoci zastavit hyperinflaci

Venezuelská hyperinflace se podobá té, které čelilo Německo po první světové válce.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Bolívar soberano, jak se nová měna jmenuje, má nové bankovky s méně nulami a vůči starému bolívaru je směnitelná v kurzu 1 ku 100 000.

Článek

Venezuelská vláda zavedla novou měnu. Spolu s novým záchranným balíčkem má pomoci zemi zastavit hyperinflaci. Ta by podle Mezinárodního měnového fondu měla na konci roku dosáhnout až milionu procent. Podobá se tak té, které čelilo Německo po první světové válce nebo před několika lety Zimbabwe. Ještě v dubnu přitom fond očekával, že inflace ve Venezuele vzroste na 13 tisíc procent.

Bolívar soberano, jak se nová měna jmenuje, má nové bankovky s méně nulami a vůči starému bolívaru je směnitelná v kurzu 1 ku 100 000. „Šel jsem do lékárny a viděl jsem, že například plechovka koly stála 2 800 000 starých bolívarů. Dnes ráno měla obsluha práci označovat produkty novými cenovkami. Tatáž kola nyní stojí 28 bolívarů,“ popsal CNN ekonomickou změnu novinář Stefano Pozzebon.

Podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura je nový záchranný balíček „revoluční formulí“ na pomoc domácí ekonomice. Podle expertů se ale jedná jen o podvod, který maskuje větší problém. „Tím, že seškrtáte nuly, lidem platy nevylepšíte. Růst cen to nezastaví," domnívá se Ángel Alvarado, ekonom a opoziční zákonodárce. „Je to jen kosmetická změna. S tak divokou inflací budeme za pár měsíců ve stejné situaci," doplnil analytik Asdrubal Oliveros z caracaské poradenské společnosti Ecoanalítica.

Vláda v pondělí vyhlásila svátek, aby měly banky čas novou měnu připravit. Podle očekávání se v úterý od rána tvořily před pobočkami dlouhé fronty.

Reklama

Související témata:

Doporučované