Hlavní obsah

Venezuela: Nejsme schopni dále splácet dluhy

Maduro oznámil, že Venezuela není schopna splácet své dluhyVideo: AP

 

Reklama

Venezuela si nemůže dovolit splacení všech dluhů. Připustil to venezuelský prezident Nicolás Maduro. Agentura AFP informovala, že se stát rozhodl zahájit restrukturalizaci a refinancování zahraničního dluhu odhadovaného na zhruba 150 miliard dolarů (v přepočtu 3,3 bilionu korun).

Článek

Maduro ve svém proslovu ve čtvrtek řekl, že nařídil platbu dluhopisů státní ropné společnosti PDVSA v hodnotě 1,2 miliardy dolarů. To je pro zemi s posledními deseti miliardami v bance značná částka. „Po této platbě, počínaje dneškem, nařizuji refinancování a restrukturalizaci zahraničního dluhu,” prohlásil.

Podle firmy Capital Economics dluží Venezuela 65 miliard dolarů dluhopisů denominovaných v cizích měnách, většinou v dolarech. Další dluhy má země vůči Číně, Rusku, poskytovatelům ropných služeb, leteckým společnostem a řadě dalších subjektů.

V současnosti Venezuela bojuje s humanitární krizí. Lidé trpí nedostatkem jídla a léků, jelikož ceny raketově stoupají. Bolivar, venezuelská měna, odpovídá méně než desetině americké penny.

Dalším problémem a podle agentury Reuters také důvodem plánování restrukturalizace dluhu jsou hospodářské sankce, které na Venezuelu uvalily na konci srpna Spojené státy. Jejich cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy namířené „proti diktatuře ve Venezuele” omezují například nákup dluhopisů venezuelské vlády.

„Musíme čelit skutečné globální finanční perzekuci,” uvedl Maduro. „Nás ale nikdy nezardousí, nikdy nekapitulujeme před říší Spojených států,” řekl.

Společnost PDVSA uvedla, že platbu provedla „navzdory ekonomické válce, neoprávněnému uložení sankcí Donaldem Trumpem a sabotáži, pronásledování a finanční blokádě”. Té byla republika a její instituce vystaveny především mezinárodním finančním systémem řízeným imperialismem.

Reklama

Doporučované