Hlavní obsah

Venezuela už tři roky vězní vůdce opozice. Protesty proti Madurovi pokračují

Venezuela vězní Leopolda Lópeze už více než tři roky.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Protesty proti venezuelskému prezidentovi se znovu rozhořely v březnu. Od té doby si vyžádaly na 37 životů.

Článek

„Jsem naživu a zdravý,” říká na nahrávce z vězení Leopoldo López. Krátké video odvysílala venezuelská státní televize na důkaz, že vůdce opoziční strany Voluntad Popular (Vůle lidu) je v pořádku a zkazky o jeho mučení a rozsáhlých zraněních nejsou pravdivé. Lópeze vláda vězní od února 2014. Byl odsouzen za podněcování protivládních protestů, při kterých zemřelo 43 lidí. Za jeho propuštění neúnavně bojuje jak jeho strana, tak především manželka Lilian Tintoriová, která na Twitteru ve středu uvedla, že její manžel byl z věznice převezen do vojenské nemocnice.

Protesty proti prezidentu Nicolási Madurovi ve Venezuele dále pokračují. Nová vlna demonstrací si od března vyžádala 37 životů, mnoho desítek lidí bylo zraněno. V ulicích venezuelského hlavního města Caracasu protestují tisícovky lidí, policie je krotí za pomoci slzného plynu. Lidé autoritářského prezidenta viní ze současné ekonomické krize. Mezi oběťmi je několik studentů.

Maduro se mezitím snaží ještě více posílit svou moc. V brzké době hodlá svolat ústavodárné shromáždění, které by mohlo přepsat některé zákony a soustředit do prezidentových rukou ještě větší pravomoci.

Protesty ve Venezuele pokračují.Video: Kamila Bejlková

Reklama

Související témata:

Doporučované