Hlavní obsah

Venezuela zmizela ve tmě a chaosu. Zemi zasáhl masivní výpadek proudu, který paralyzoval metra i letiště

Venezuelu ochromil masivní výpadek proudu.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

V nejméně osmnácti ze třiadvaceti států Venezuely ve čtvrtek vypadl proud. Porucha ovlivnila miliony lidí a spustila chaos. Venezuelané museli chodit dlouhé cesty do práce pěšky, protože v zemi nejezdilo metro. Do tmy upadlo i mezinárodní letiště v Caracasu.

Článek

Téměř celou Venezuelu ve čtvrtek zasáhl plošný výpadek proudu. Informoval o tom web britské televize BBC, který uvedl, že se výpadek týkal osmnácti ze třiadvaceti států. Závada v zemi ovlivnila miliony lidí a spustila chaos. Nejezdilo metro a mimo provoz zůstalo také mezinárodní letiště v hlavním městě Caracasu.

Lidé museli dlouhé trasy do práce chodit pěšky. „Metro přestalo jezdit v dopravní špičce, přibližně v pět odpoledne,“ uvedl jeden z občanů Venezuely. „Takže si dovedete představit ty zástupy lidí. Musel jsem jít čtyři zastávky metra pěšky, abych se dostal na autobusové nádraží. Kdyby žádný autobus nepřijel, musel bych jít pěšky dál.“

Maduro viní opozici

Podle webu venezuelského listu El Pitazo výpadek proudu způsobila porucha hydroelektrárny na jihu země. Členové vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, který se potýká se státní krizí, obvinili opoziční síly ze sabotáže.

Maduro se k výpadku elektrického proudu vyjádřil na svém Twitteru. „Jedná se o elektrickou válku, kterou z pozadí řídí americký imperialismus a která bude poražena. Nikdo nikdy neporazí lid Bolívara a Cháveze. Maximální jednota všech vlastenců!“

„Tohle není žádný útok na vládu, ale na venezuelský lid,“ řekl Luis Motta Domínguez, jeden z ministrů Madurovy vlády.

Venezuela se od ledna, kdy Maduro opětovně vyhrál volby, potýká s hlubokou státní krizí. Západní mocnosti volby označily za nelegitimní a namísto Madura vyjádřily podporu opozičnímu vůdci Juanu Guaidóovi.

Zemi sužuje nedostatek základních potravin a léků. Kvůli uzavření hranic s Brazílií a částečně i s Kolumbií se do země nemůže dostat humanitární konvoj.

Reklama

Doporučované