Hlavní obsah

Venezuelská opozice nasadila mocnou zbraň. Situaci v zemi chce změnit mladá manželka Juana Guaidóa

Fabiana Rosalesová podporuje svého manžela a aktivně se zapojuje do politiky.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Žena, o které toho zatím svět moc neslyšel, Fabiana Rosalesová, má podle zahraničních médií v rukou moc změnit ústavní krizi ve Venezuele. Manželka opozičního vůdce je oblíbená pro své neformální vystupování, neústupné názory a hlavně pro její cíl – změnit Venezuelu v lepší místo.

Článek

Venuzuela se už několik měsíců nachází v ústavní krizi. Šéf venezuelské opozice Juan Guaidó se snaží svrhnout autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Osud země by ale mohla změnit ještě třetí osoba – manželka opozičního lídra Fabiana Rosalesová.

Šestadvacetiletá Fabiana se na veřejnosti objevuje po boku svého muže obvykle v džínách. A je to právě její věk a neformální vystupování spolu s její neústupností a vyspělými názory, díky kterým získává oblibu mezi příznivci Juana Guaidóa.

„Podívejte, já jsem manželka prezidenta Juana Guaidóa a budu ho doprovázet bez ohledu na to, jakou cestou se vydá, bez ohledu na překážky, které s ním budu překonávat. Tak jako jsme to spolu dělali po celá léta, budeme v tom pokračovat. Jsem ochotna ho doprovázet na této cestě, v jeho boji za to, aby ze sebe vydal to nejlepší, a můžeme se pohnout kupředu. A tak můžeme jít vpřed i s celou zemí, protože v tomto boji nejsme sami, celý národ chce vidět, jak se zemi daří,“ vyjádřila se Rosalesová ke svému politickému působení.

Rosalesová také prohlásila, že chce změnit Venezuelu, a proto se zapojuje do politiky. Podle svých vlastních slov nechce, aby její dcera vyrůstala ve Venezuele, kterou bude chtít opustit. Jak uvádí agentura AP, odkazovala tak asi na tři miliony Venezuelanů, kteří ze země uprchli uprostřed ekonomické krize, hyperinflace a nedostatku léků i potravin.

Fabiana se svým manželem poslední měsíc objíždí sousední země a snaží se získat podporu. V březnu se setkala s prezidenty Peru a Chile, na univerzitách pak diskutovala o venezuelské humanitární krizi.

Nedávno se stala mezinárodní velvyslankyní venezuelské opozice, kdy zastupuje svého manžela. Ve středu se tak vydá do Bílého domu na jednání s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

Rosalesová poznala Juana Guaidóa na setkání opoziční strany Vůle lidu (Voluntad Popular), jejímž členem je také sám Guaidó.

Politický analytik z Carasasu Dimitris Pantoulas o Fabianě řekl, že „pomohla svému manželovi vypadat více prezidentsky“. „Je to profesionální, mladá, vzdělaná žena a do jisté míry je konzervativní,“ řekl Pantoulas. „Tento obraz odpovídá (venezuelským) stereotypům toho, jak by měl vypadat prezidentský pár, zejména pro ty, kteří jsou ve střední třídě,” dodal analytik.

Reklama

Doporučované