Hlavní obsah

Venezuelská vláda kvůli výpadkům elektřiny zkrátila pracovní dobu

Venezuelané vyšli protestovat proti výpadkům elektřiny. Vláda jim nyní zkrátila pracovní dobu.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Vláda ve Venezuele zkrátila do odvolání pracovní dobu ve státních i soukromých podnicích kvůli rozsáhlým výpadkům elektřiny, které v posledních týdnech opakovaně postihly téměř celou zemi. Informoval o tom prezident Nicolás Maduro, který vyhlásil 30denní, blíže nespecifikovaný plán přidělování elektřiny.

Článek

Maduro opět obvinil z výpadků elektřiny opozici, podle ní ale může za současnou situaci vláda a její socialistická hospodářská politika.

„V pátek v 7:28 večer jsme utrpěli další brutální útok na přenosovou soustavu a v sobotu další téměř půlhodinový elektromagnetický útok,” uvedl v neděli venezuelský prezident Maduro.

Podle Madura se opozice snaží jeho vládu svrhnout tím, že útoky na hlavní hydroelektrárnu v zemi vyvolává v zemi chaos. Experti ale pochybují o proveditelnosti kybernetického útoku na tamní zastaralou energetickou síť, k výpadkům dochází často po požárech transformátorů kvůli přetížení zastaralé a neudržované soustavy.

Elektroinženýři utekli kvůli krizi a režimu

Faktem je, že energetická soustava Venezuely je dlouhodobě zanedbaná a že ze země utekly tisíce odborníků, včetně elektroinženýrů, kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu. V zemi už několik let kolabuje nejen energetický systém, ale celá ekonomika. Lidé trpí nedostatkem základních potravin a umírají na běžné nemoci kvůli nedostatku léků.

Na výpadky elektřiny jsou Venezuelané v řadě regionů zvyklí už několik let, minulý měsíc ale postihly opakovaně několikadenní výpadky téměř celou zemi. Kvůli tomu vláda už začátkem března vyhlásila několikrát pracovní a školní volno, zavřeny zůstaly obchody, což někde způsobilo rabování.

Výpadky ve Venezuele ohrožují životy

Elektřina nešla ani v nemocnicích, kde proto podle opozice zemřelo několik desítek pacientů, mimo jiné těch, co jsou závislí na dialýze. Vláda přiznala posléze jen několik málo úmrtí.

Při výpadcích elektřiny ve třicetimilionové Venezuele neteče ani voda, nefungují čerpací stanice pohonných hmot ani telefony či internet.

V neděli vyšly tisíce Venezuelanů opět do ulic protestovat proti vládě, která není schopna řešit ekonomickou ani humanitární krizi. V Caracasu byli při demonstracích nejméně dva lidé zraněni poté, co na ně stříleli z dlouhých zbraní členové takzvaných colectivos, uvedla opoziční média. Skupiny colectivos jsou neoficiálně podporované a vyzbrojované Madurovou vládou a při potlačování protivládních demonstrací spolupracují s policií.

Reklama

Doporučované