Hlavní obsah

Venezuelský prezident vyloučil opoziční strany z prezidentských voleb. Zmizely z politické mapy, řekl

Venezuelský prezident vyloučil opoziční strany z prezidentských volebVideo: AP

 

Reklama

„Jakákoli strana, která se nezúčastnila nedělních voleb starostů a volala po jejich bojkotu, se už do prezidentských voleb nemůže zapojit,“ uvedl venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Článek

Venezuelský prezident Nicolás Maduro řekl, že hlavní opoziční strany budou příští rok vyloučeny z prezidentských voleb, informoval dnes zpravodajský server BBC. Podle Madura budou moci kandidáta nominovat jen ty strany, které se zúčastnily nedělních voleb starostů. Vedení stran Především spravedlnost, Demokratická akce a Vůle lidu volby bojkotovala, protože volební systém podle nich není objektivní.

Maduro v nedělním projevu uvedl, že opoziční strany zmizely z politické mapy. „Jakákoli strana, která se nezúčastnila nedělních voleb a volala po jejich bojkotu, se už do prezidentských voleb nemůže zapojit,“ dodal. Jedná se podle něj o kritérium Ústavodárného shromáždění, jehož legitimitu ale neuznává řada zemí včetně Evropské unie.

Bojkot voleb starostů 335 měst oznámily opoziční strany už v říjnu, podle nich poslouží pouze k posílení Madurovy diktatury.

Očekává se, že nejvíce hlasů ve volbách starostů získá Madurova vládnoucí socialistická strana, a to navzdory zhoršující se hospodářské situaci, jež se projevuje zejména nedostatkem základního zboží a rostoucí inflací.

Ve Venezuele už téměř dva roky trvá politická krize. Vládní socialisté po vítězných prosincových volbách 2015 jmenovali nové členy ústavního soudu, který od loňska blokuje práci parlamentu. Letos v létě pak ustavili socialisté vlastní zákonodárný orgán - Ústavodárné shromáždění, které vzešlo z kontroverzních voleb bojkotovaných opozicí.

Reklama

Doporučované