Hlavní obsah

Venezuelu opět ochromil výpadek elektřiny. Sabotáž ze strany opozice, tvrdí vláda

Výpadek elektřiny zasáhl zhruba 57 procent venezuelské telekomunikační infrastruktury.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Šestnáct venezuelských států je opět bez elektřiny. Velký výpadek přišel podle tamějšího ministra pro informace Jorgeho Rodrígueze po útoku na hlavní vodní elektrárnu. Vládní sabotáž se již podařilo dostat pod kontrolu a dodávky elektřiny budou obnoveny.

Článek

Velkou část Venezuely zasáhl druhý velký výpadek elektřiny v tomto měsíci. Podle sociálních sítí bylo bez proudu 16 z 23 států v zemi. Ministr pro informace Jorge Rodríguez prohlásil, že výpadek způsobil útok na hlavní vodní elektrárnu na přehradě Guri.

Výpadek nastal krátce po 13. hodině místního času. Podobně jako u předchozího výpadku z něj představitelé vlády obviňují politické oponenty, kteří podle nich za podpory Spojených států provedli sabotáž na přehradě Guri. Ta má hlavní podíl na výrobě elektřiny v zemi. „Útok“ se již podle úředníků podařilo dostat pod kontrolu a dodávky budou postupně obnoveny.

Podle nevládní organizace NetBlocks sídlící v Evropě, která monitoruje internetovou cenzuru, výpadek elektřiny zasáhl zhruba 57 procent venezuelské telekomunikační infrastruktury.

Zhruba před dvěma týdny Venezuelu postihl doposud největší výpadek elektřiny.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa, která se netají přáním odstranit z čela země angažovaného socialistu Nicoláse Madura, popřela jakoukoliv roli ve výpadku.

Odborníci na elektřinu a opoziční lídr Juan Guaidó vidí chyby v hospodářské politice vlády, která mimo jiné roky neinvestovala do energetické infrastruktury a údržby a miliony ze státního rozpočtu zpronevěřila, napsala agentura AP.

Reklama

Doporučované