Hlavní obsah

Ventilátory od ČVUT získaly výjimku. Můžou je použít všechny nemocnice

Foto: ČTK

Ventilátor CoroVent dostal výjimku pro nouzové použití.

Reklama

Plicní ventilátory CoroVent vyvinuté ČVUT získaly výjimku od českého ministerstva zdravotnictví. Budou je tak moci v nouzi využít tuzemské nemocnice. Na jejich výrobu přispěli drobní dárci, za den nasbírali 14 milionů korun.

Článek

Dva měsíce po získání certifikace v USA získal český plicní ventilátor CoroVent výjimku pro nouzové použití i od tuzemského ministerstva zdravotnictví.

Výrobce přístroje, třebíčská MICo Medical a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, usiloval o tuto registraci několik týdnů. Díky tomu mohou být v urgentních případech CoroVenty zařazeny do provozu a umožnit pacientům s nejtěžším průběhem onemocnění covid-19 přežít.

Díky blokové výjimce nebudou muset nemocnice žádat po Ministerstvu zdravotnictví o individuální výjimku pro CoroVenty, a do svých rezerv je tak mohou zařadit všechny. Vzhledem ke skutečnosti, kolik nemocnic se již ozvalo na výzvu výrobce a ČVUT, bude zájem pravděpodobně ještě narůstat a je otázkou, jestli budou přístroje, na které se složila česká veřejnost a firemní dárci, stačit.

„Dostáváme se do extrémní situace a je opravdu jen otázkou času, navíc velmi krátkého, kdy budou nemocnicím standardní plicní ventilátory docházet. V posledních dnech nás kontaktovaly některé nemocnice, kterým už ventilátory došly, nebo jim zbývaly jednotky kusů a nutně potřebovaly doplnit stavy. Bohužel jsme jim je nemohli do dnešního dne dodat, protože bychom tím porušili zákon a samy nemocnice by je pak pod hrozbou trestního stíhání nemohly použít. Bloková výjimka tento stav naštěstí mění a nastane-li situace, že nemocnicím certifikované ventilátory dojdou, mohou beztrestně použít CoroVenty,“ vysvětluje situaci ohledně použití ventilátorů jejich výrobce, Jiří Denner ze společnosti MICo Medical.

Ventilátory CoroVent vyvinul na jaře ve zrychleném tempu tým z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT vedený profesorem Karlem Roubíkem. Na vývoj a rozjezd sériové výroby v třebíčské firmě MICoMedical přispěly desítky dárců v dobročinné sbírce zorganizované dobrovolnickou platformou COVID19CZ. Češi na CoroVenty v březnu vybrali během 24 hodin neuvěřitelných 14 milionů korun.

Jen na výjimku

Firma MICo za peníze od dárců vyrobila 182 ventilátorů, které ale dosud ležely v jejím třebíčském skladu. Přestože CoroVent získal už v srpnu certifikaci pro urgentní použití od amerického úřadu FDA, české nemocnice tyto přístroje dosud používat nemohly. Teď se situace díky nové blokové výjimce od Ministerstva zdravotnictví otáčí o 180 stupňů.

V následujících dnech bude MICo Medical ve spolupráci s ČVUT vyřizovat poptávky českých nemocnic a bude CoroVenty distribuovat všude tam, kde hrozí nedostatek certifikovaných ventilátorů. Bezprostředně s tím bude zaškolen zdravotnický personál, který bude přístroje obsluhovat.

„Z veřejných diskusí je bohužel vidět, že lidé stále nechápou smysl tohoto plicního ventilátoru. Považuji za nutné to opět zmínit. Plicní ventilátor CoroVent je přímo určen pro pacienty s onemocněním covid-19 a jeho funkce jsou oproti standardním ventilátorům omezené,“ vysvětluje Jiří Denner.

Jeho nespornou výhodou je podle jeho slov rychlé zaškolení, snadné ovládání, nízká cena, odolné provedení a rychlá výroba. Zatímco u standardních ventilátorů trvá zaškolení i několik dní, u CoroVentu je to významně kratší dobu. „Jestli teď něco nemáme, tak je to právě čas a ten musí zdravotníci věnovat pacientům, o které se starají,“ dodává výrobce na závěr.

Reklama

Doporučované