Hlavní obsah

Věnujte pravidlům sekundy, pro jiného to budou roky, vyzvala Čaputová Slováky

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Nezlehčujme situaci, v níž se nacházíme. Prohlásila to v pondělí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve vysílání slovenské televizní stanice Jednotka. V TV Markíza o koronaviru promluvil i premiér Igor Matovič.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v mimořádném prohlášení na stanici Jednotka veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) zdůraznila nutnost důkladného dodržování zpřísněných opatření. „Nasadit si roušku, pamatovat na rozestupy a použít dezinfekci na ruce trvá sekundy. Sekundy, které mohou pro ty nejzranitelnější znamenat roky života, který neskončí předčasně. Naše sekundy dnes tedy znamenají roky života pro jiné,“ řekla Čaputová.

Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí také provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Zakázány budou také sportovní a kulturní akce, rodinné či firemní oslavy a večírky, stejně jako mše. Povoleny budou svatby, pohřby nebo křty.

Zodpovědnost veřejnosti podle Čaputové spočívá v solidaritě a ohleduplnosti. „Počty infikovaných ze dne na den nesnížíme. Můžeme však přispět k tomu, abychom situaci zejména v následujících týdnech udrželi pod kontrolou,“ řekla prezidentka.

„Potřebujeme více testovat, posilovat lidské kapacity, posilovat organizační struktury, zvyšovat nároky na výkon každé složky tak, aby lidé měli důvěru, že stát v boji proti covidu dělá všechno potřebné,“ uvedla Čaputová. V pětimilionovém Slovensku totiž výrazněji roste počet nových případů infekce koronavirem již od začátku září. Minulý týden země zaznamenala rekordní denní přírůstek více než 500 nakažených.

Prezidentka zároveň upozornila na hrozbu šíření dezinformací. „Rozumím, že na internetu nacházíte různé názory, i takové, které mají jen málo společného s naším současným poznáním o šíření infekce. Dávejme si proto pozor na zdroje svých informací a také na to, čemu svým jednáním pomáháme,“ prohlásila.

Podle Čaputové je nutné šíření viru zpomalit, aby pod náporem nových pacientů nezkolabovalo slovenské zdravotnictví. Pozornost se podle ní musí upnout k těm, kteří s virem bojují v první linii. „Budou potřebovat nejen finanční, ale i morální podporu. Zejména zdravotníci na infektologiích a jednotkách intenzivní péče, kteří si prakticky od března neoddychli. Jste naší nadějí do těžkých časů,“ dodala Čaputová.

Matovič: Situace na Slovensku je mimořádně vážná

Slovenský premiér Igor Matovič ve stejnou dobu vystoupil v TV Markíza, kde podrobněji popsal zpřísněná opatření, která v zemi začnou platit. „Mrzí nás omezení hromadných akcí. Situace na Slovensku je mimořádně vážná. Nemůžeme si dovolit riskovat. Těmito opatřeními můžeme ovlivnit to, co se stane za tři, čtyři týdny,“ uvedl.

Stejně jako v České republice hodlá slovenská vláda podle Matoviče ve středu jednat o možnosti vyhlášení nouzového stavu. Slovensko se vrací i k povinnému venkovnímu nošení roušek, a to pro případ, že nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka. Překrytí nosu a úst bude nadále povinné pro starší žáky na školách, stejně jako pro lidi v interiérech budov. Roušky budou důrazně doporučovány i na 1. stupni základních škol, povinné nebudou.

Premiér Matovič dále uvedl, že by lidé především měli mít starost o zdraví cizích lidí, nejen o své. Zakázány budou také sportovní a kulturní akce, rodinné či firemní oslavy a večírky, stejně jako mše. Povoleny budou svatby, pohřby, křty nebo akce, kde účastníci budou mít negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 12 hodin. Matovič řekl, že právě různé rodinné oslavy představují největší riziko.

„Na sportovní stadiony slovenští fanoušci nebudou mít povolený přístup. Tréninky budou i po zpřísnění pravidel povoleny, ale jsou tam doporučené roušky,“ řekl Matovič v televizi Markíza. Úřad veřejného zdravotnictví bude fungování sportovních akcí ještě přehodnocovat. Restaurace a podobná zařízení budou podle Matoviče moci mít otevřeno jen od 06:00 do 22:00, omezení se ale nedotkne rozvozu jídla ani prodeje z okénka.

Reklama

Doporučované