Hlavní obsah

Vepřín v Letech by měl být v polovině března k dispozici, říká ministr kultury

Na stavbu nového památníku získá stát prostředky z Norských fondů.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

 

Reklama

Finance na stavbu nového památníku v Letech u Písku bude stát čerpat z Norských fondů.

Článek

Ministerstvo kultury se už na podzim dohodlo na odkupu vepřína v Letech za zhruba 450 milionů korun a firma Agpi už finišuje s vyklízením areálu.

Ministr kultury Ilja Šmíd Seznamu potvrdil, že zhruba v polovině března bude mít stát areál k dispozici, aby zde postavil důstojný památník romského holokaustu.

V Letech byl za druhé světové války koncentrační tábor pro české Romy, odkud byli věznění deportováni do nacistických vyhlazovacích táborů. Řada Romů držených v nelidských podmínkách zahynula přímo v Letech.

V éře totalitního Československa byl na místě tábora postaven velkokapacitní vepřín a teprve po téměř třiceti letech od pádu komunismu se státu podařilo dohodnout se s jeho privátními majiteli na odkupu, který umožní stavbu důstojného pietního místa.

„Patnáctého března by měl být proveden zápis do katastru nemovitostí. To znamená, že Muzeum romské kultury v Brně se stane vlastníkem toho areálu – a v té chvíli můžeme převést peníze,“ řekl Seznamu ministr kultury Ilja Šmíd a dodal, že pak můžou vznikat i plány na nový památník.

Ještě během tohoto roku by měl být areál vepřína asanován a v roce 2019 pak ministerstvo vypíše architektonickou soutěž, aby rozhodlo o tom, jak bude nový památník vypadat.

Hotový by měl být v roce 2020.

Samo ministerstvo bude čerpat peníze na stavbu nového památníku z Norských fondů, konkrétně částku 1 milion eur, což je zhruba 25 milionů korun. Samotná příprava místa před stavbou piety bude stát dalších 129 milionů korun.

V den, kdy Sněmovna kvůli výrokům o romském holokaustu jednala o odvolání Tomio Okamury z vedení dolní parlamentní komory, Seznam Lety navštívil a zjistil, že zdejší obyvatelé přijímají zrušení vepřína s rozpaky. S vepřínem podle nich zmizí z obce i život a jedna pietní akce s pokládáním věnců ročně podle nich situaci nezachrání.

Podle starostky Let Blanky Hlavínové postoje ovlivňuje i to, že zdejší obyvatele už mediální bublina kolem jejich obce unavuje.

Podobně reagují i představitelé firmy Agpi, vadí jim především kontext s výroky Tomio Okamury. Vyjádření ke spolupráci s Ministerstvem kultury odmítli podávat - s odůvodněním, že nechtějí mít se zmíněnou kauzou šéfa hnutí SPD nic společného.

Reklama

Doporučované