Hlavní obsah

Vepřové maso prudce zdraží. Během pár týdnů čekejte ceny 180 korun za kilo, říká řezník

Vepřové maso už nebude tak levné, jak byli lidé zvyklí, říká pražský řezník. Cenu žene nahoru nedostatek masa i prasečí mor.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cena vepřového prudce roste. Ještě před pár týdny platili obchodníci za kilogram 36 korun. Dnes už je velkoobchodní cena 42 korun a bude hůř. Ceny žene nahoru africký mor v Číně a nedostatek prasat v Evropě. Čeští zákazníci se tak musí připravit na fakt, že za vepřové už brzy zaplatí až o 40 korun víc, než byli zvyklí.

Článek

Český trh není v produkci vepřového soběstačný a většina masa, která na pulty našich obchodů putuje, je z dovozu. Zdražení na evropských trzích tak pocítí i Češi.

„Troufám si říct, že v řádech týdnů půjde cena vepřového o třicet až čtyřicet korun nahoru,“ říká Aleš Peterka ze společnosti Masology. Nejvíc podle něj zdraží ty nejžádanější části, jako je například krkovice či kotleta. „Zejména teď, kdy máme před sebou grilovací sezónu. Tam si umím představit, že cena vzroste a budeme platit za krkovici 170 až 180 korun,“ dodává Peterka s tím, že v tuto chvíli se cena pohybuje okolo 130 korun.

Na zdražení podle něj s mírným zpožděním zareagují i čeští dodavatelé. Hlavní slovo ale budou mít obchodní řetězce.

Důvody pro výrazný nárůst cen jsou dva – V Číně propukla nekontrolovatelná epidemie afrického moru prasat a země teď jednotlivé kusy vybíjí po stovkách tisíc. Čína jako obrovský spotřebitel vepřového tak začíná nakupovat zásoby z Evropy a ta zvýšila ceny. Druhým důvodem je pak fakt, že ani v samotné Evropě teď není vepřů nadbytek. „V Evropě byl chov prasat utlumen, takže tím pádem se vepřové bude na evropském trhu stávat nedostatkovým zbožím a cena roste,“ dodává Peterka.

Pro české chovatele je to dobrá zpráva. Farmáři si totiž dlouhodobě stěžují, že vepřové prodávají pod nákladovými cenami.

Reklama

Související témata:

Doporučované