Hlavní obsah

Hrozí, že dojdou řízky. Může za to chuť Číňanů na vepřové

Situaci na trhu s vepřovým masem komentuje předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z vepřového masa se stává nedostatkové zboží. Africký mor, který hubí prasata v Evropě a Asii, se totiž nedaří dostat pod kontrolu a utraceny už byly miliony selat a vepřů. Ceny jsou teď nejvyšší od roku 2001 a stále rostou. „Příští rok se může stát, že se už nebudeme bavit o ceně, ale o tom, kdo vůbec má surovinu,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Článek

Jen od dubna letošního roku se cena za jeden kilogram kýty s kostí zvýšila o 62 procent. Pečeně bez kosti se pak za stejnou dobu dostala ze 70 korun za kilogram na 105 korun. „V Německu, kde se na burze určuje cena pro celou Evropu, byla minulou středu prolomena cena dvě eura za kilogram půlky prasete. To bylo naposledy v roce 1997 a 2001,“ dodává Karel Pilčík.

60 procent vepřového se dováží

Cenu žene nahoru velká poptávka po evropském masu z Číny. Právě Čína – a Dálný východ vůbec – je africkým morem prasat postižena nejvíc. Čína je také ochotná zaplatit za maso vyšší cenu a to vede některé chovatele k tomu, aby místo svých evropských zákazníků upřednostnili ty asijské.

Situace se navíc každým týdnem zhoršuje a po Novém roce by maso na pultech českých obchodů mohlo chybět úplně.

„Rozhodně nejsme soběstační – 60 procent vepřového masa se sem dováží. Současná situace se proto může projevit tím, že maso na pultech nebude. A tam, kde bude, bude jeho cena podstatně vyšší,“ potvrzuje ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

„Nevíme, kam se ta cena dostane. Nevidím světlo na konci tunelu,“ dodává Pilčík. Na to, že po Novém roce může dojít úplně, teď chtějí zpracovatelé masa připravit i obchodní řetězce.

Ty zatím sice zdražily maso jako takové, ale u masných výrobků cenu drží nízko. Ceny uzenin jsou totiž často nasmlouvané do konce roku – řetězce je mají zafixované na tři měsíce dopředu. Od ledna ale budou muset zdražit i tady. Podle Pilčíka cena vyroste o 20–40 procent.

Mor 100 kilometrů od hranic

Kolik prasat už africký mor zahubil, není možné zjistit. „Čína uvádí, že utratila milion dvě stě tisíc prasat, ale bude jich víc. Reálněji už vypadají čísla z Vietnamu, který uvádí šest milionů kusů, ale i tam to bude víc,“ dodává Semerád.

Africký mor je navíc i v jedenácti zemích Evropy. „V Rumunsku bylo 1 650 ohnisek v chovech domácích prasat a byly postiženy i chovy, kde bylo třeba 35 tisíc kusů,“ dodává Semerád.

Mor je i v Polsku či na Slovensku, a tím roste riziko nákazy i v České republice. „To nebezpečí enormně stouplo 14. listopadu, kdy došlo k rozšíření moru v Polsku a nákaza přeskočila až k německé hranici. Dnes je jen sto kilometrů od českých hranic,“ říká Semerád.

Obnovit chovy je navíc práce na tři až pět let, a hrozí tak, že kvůli vysoké ceně spotřeba vepřového masa klesne. V tuto chvíli sní průměrný Čech 42 kilogramů vepřového za rok.

Nabízí se paralela s hovězím masem a nemocí šílených krav. Než udeřila, jedl průměrný Čech zhruba 25 kilogramů hovězího ročně. Teď je i kvůli vyšší ceně roční spotřeba jen zhruba osm kilogramů.

Reklama

Doporučované