Hlavní obsah

Verdikt v kauze Bartík vs. Zeman. „Stvořil chiméru brzké smrti prezidenta“

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Kdyby se Miloš Zeman vulgárně nevyjadřoval o Svatopluku Bartíkovi, mohl dostat vyšší satisfakci.

Reklama

Veřejný zájem zde nemůže spočívat ve lži, napsal soudce Michal Ryška do odůvodnění rozsudku, v němž označil informace o tom, že Zeman trpí rakovinou, za čistou lež.

Článek

Odvolací soud potvrdil v dubnu satisfakci pro Miloše Zemana ve vleklém sporu o jeho zdraví. Bývalý radní Brna-střed Svatopluk Bartík před prezidentskými volbami napsal na Facebooku, že má Zeman rakovinu v závěrečném stadiu a zbývá mu několik měsíců života. Krajský soud v Brně potvrdil čtvrtmilionové odškodné, které hlavě státu přiřkl už prvostupňový rozsudek.

Znění verdiktu nyní získal deník Aktuálně.cz. „Není ve veřejném zájmu šířit nepravdy ohledně zdravotního stavu prezidenta republiky a současně kandidáta na funkci budoucího prezidenta republiky. Veřejný zájem zde nemůže spočívat ve lži. Žalovaný vytvářel chiméru brzké smrti žalobce na zhoubnou chorobu, čímž neoprávněně zasáhl nejen do soukromí žalobce, nýbrž i do jeho elementární lidské důstojnosti,“ píše se v něm.

Podle verdiktu nebyl u prezidenta k rozhodnému datu nalezen a diagnostikován zhoubný nádor, což znamená, že Bartík lhal.

Expolitik Bartík chtěl přitom dokazování u soudu obrátit. Podle něj měl doložit sám prezident, že není onkologicky nemocný. Takovou úvahu soudce Ryška odmítl, uvádí dále Aktuálně.cz.

„Odvolací soud pokládá za obecně nepřiměřené a neakceptovatelné, aby kdokoli o druhém zveřejnil informace o zdravotním stavu, návazně se zaštítil právem na ochranu údajného zdroje takových informací a snažil se o přístup k chráněným informacím osoby zásahem dotčené až v občanském soudním řízení,“ vysvětlil soudce.

Bývalý brněnský politik se už v době vynesení rozsudku Zemanovi písemně omluvil a poslal částku 50 tisíc korun. Z původní výše kolem 150 tisíc korun na náklady řízení má Bartík nově platit asi 82 tisíc. Celkem tak má prezidentovi poslat ještě přes 280 tisíc korun.

Zeman už dříve na Bartíka reagoval i tím, že brněnského politika v televizi označil za „svini“. „Pokud by si prezident nezjednal satisfakci hrubým vulgárním označením žalovaného, měl by právo na vyšší peněžité zadostiučinění. Reakce mohla být ostrá, ale ne vulgární,“ doplnil k rozhodnutí soudce krajského soudu Michal Ryška. Prezidentův advokát Marek Nespala žádal o navýšení odškodného o 4,75 milionu korun.

Reklama

Doporučované