Hlavní obsah

Verdikt, zda bylo OKD prodáno pod cenou, padne až příští rok

Soud o privatizaci OKD.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 2 odročil závěr procesu v kauze privatizace velké důlní společnosti na únor.

Článek

Dlouho očekávaný rozsudek v kauze privatizace Ostravsko-karvinských dolů by měl padnout v únoru příštího roku. Obvodní soud pro Prahu 2 totiž právě na únor závěr procesu odročil. Upozornil také státního zástupce a advokáty obžalovaných, aby si na tento termín připravili závěrečné řeči.

Soud řeší, zda stát prodal menšinový podíl v OKD v roce 2004 pod cenou.

Mezi obžalovanými je soudní znalec, který tehdy pro stát hodnotu OKD posuzoval, a spolu s ním čelí obžalobě dva bývalí pracovníci dnes už neexistujícího Fondu národního majetku. Ti měli prodej na starosti.

Stát prodal menšinový podíl v OKD firmě ovládané manažery podniku za něco málo přes čtyři miliardy korun. Manažeři už v té době vlastnili ve společnosti většinu. O tu stát přišel už v 90. letech, kdy část akcií dal do kuponové privatizace a část dal severomoravským obcím. Tyto akcie manažeři skoupili. Pak navýšili základní jmění podniku tak, že stát přišel o majoritu.

Předchozí vývoj vlastnictví společnosti patří mezi argumenty obhajoby. Ta uvádí, že pro nikoho jiného neměl menšinový podíl hodnotu, když už manažeři vlastnili v OKD většinu. A nikdo prý za minoritu nechtěl dát víc než oni.

Podobně argumentoval i tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, který za prodej nesl ve vládě Stanislava Grosse politickou odpovědnost. Sobotku soud letos ve věci také vyslechl. I on poukazoval na to, že problém vznikl už při prodeji většinového podílu v 90. letech.

Nicméně podle státního zástupce způsobili obžalovaní škodu skoro šest miliard korun. Podíl ve firmě OKD měl podle něho hodnotu deset miliard, nikoliv čtyři.

Státní zástupce argumentuje mimo jiné revizním posudkem znaleckého ústavu. Před soudem dnes jako svědek vystoupil jeden z těch, kteří se na revizním posudku podíleli. Jenže přímo v soudní síni se ukázalo, že vyslýchaný muž není znalcem a nebyl schopen na kladené otázky odpovídat. To je pro obhajobu, která revizní posudek zpochybňuje, další argument.

Poté, co manažeři OKD od státu akcie získali, prodali celou společnost firmám ovládaným miliardářem Zdeňkem Bakalou. Ten je kritizován, že z firem údajně vyvedl miliardy korun.

V těchto dnech navíc v Poslanecké sněmovně vzniká vyšetřovací komise, která se má privatizací OKD také zabývat.

Reklama

Související témata:

Doporučované