Hlavní obsah
Online

Loučení s Gottem až do půlnoci: Fanoušci odmítli odejít a policie nakonec odstranila zátarasy

Speciál televize Seznam k rozloučení s Karlem Gottem.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle odhadů se do žofínského paláce nakonec dostane 45 tisíc návštěvníků.

Článek

Deset dní po úmrtí zpěváka Karla Gotta se s výraznou postavou tuzemské populární hudby posledního půlstoletí loučí lidé v Praze na Žofíně. Palác nad Vltavou a poblíž Národního divadla se otevřel v 8:00. Lidé budou moci přicházet až do 22:00, v případě velkého zájmu bude otevřeno do půlnoci. Čeká se účast desítek tisíc lidí.

Veřejné rozloučení s oblíbeným zpěvákem provázejí bezpečnostní opatření a omezení dopravy, posily chystá policie i zdravotníci. Pro uzavřenou společnost pak bude sobotní zádušní mše ve svatovítské katedrále, na kterou dostalo pozvánky několik set lidí.

Zástup na Žofín vede ze Slovanského ostrova přes malý můstek na Masarykovo nábřeží, pokračuje přes most Legií až na Smíchov.

Lidé se podle organizátorů tedy do zástupu vymezeného ploty dostanou jedině na jeho konci, tedy na Janáčkově nábřeží v úrovni zastávky Újezd. Odcházet ze žofínského paláce budou druhou stranou, kdy by měli projít přes budovu Mánesa. Dostanou se tak na Masarykovo nábřeží, odkud budou moci odjet metrem z nedaleké stanice Karlovo náměstí. Autem nebude možné na pietu přijet.

Přenos ze síně na Žofíně, kde se lidé loučí s Karlem Gottem

Přenos ze síně na Žofíně, kde se lidé loučí s Karlem GottemVideo: ČTK, ČTK

  • Lidé stále čekají i na kondolenční knihy

    Organizátoři mysleli i na detaily. Po setmění rozsvítili u každé kondolenční knihy předem připravené lampičky.

    Foto: Seznam Zprávy

    Lidé se podepisují do kondolenčních knih.

  • Policie pouští dovnitř i další fanoušky

    Policie podle reportérky Seznamu otevírá zátarasy a pouští i fanoušky, kteří už se do Žofínského paláce neměli dostat. Podle provozního ředitele paláce Jana Hrubého bude sál otevřen až do půlnoci a do té doby postupně dalším skupinám lidí umožní průchod. Půlnoc je ale podle něj nejzazší termín.

    Foto: Seznam Zprávy

    Zátarasy se otevírají.

  • Fanoušci zpívají, odmítají odejít

    Několik stovek lidí, kteří se ocitli mimo oficiální frontu, odmítá místo opustit. Místo toho společně zazpívali píseň Kávu si osladím. Podle reportérky Seznamu vznikl na místě druhý koridor lidí – tato neoficiální fronta sahá až k začátku mostu Legií.

    Foto: Seznam Zprávy

    Policie odmítá pustit dál stovky lidí.

  • Na mostě se strhla potyčka kvůli předbíhání

    Zhruba 15 lidí se podle reportérky Seznamu pokusilo předběhnout ve frontě uprostřed mostu Legií. Stalo se tak poté, co policie kolem osmé hodiny uzavřela frontu, a událost vyvolala menší potyčku.

    Konec fronty policisté označili přenosným hrazením. Za ním zůstaly dvě nebo tři stovky lidí, kteří ale odmítají odejít a doufají, že se nakonec do Žofínského paláce přece jen dostanou. „Policie se zhruba v polovině mostu Legií postavila za konec fronty, tlačí ji před sebe dopředu a nikoho už do ní nepouští,“ píše z místa reportérka.

    Poslední lidé, kteří se ještě do sálu dostanou, přijdou na řadu krátce před půlnocí. Nakonec se se zpěvákem bude moci rozloučit 43 až 45 tisíc lidí, odhadl provozní ředitel paláce Jan Hrubý.

  • Konec fronty, určila policie

    Policie určila, kdo z čekajících lidí se do Žofínského paláce ještě dostane a kdo už ne. K rozloučení se zpěvákem doporučuje již raději jiná místa.

  • Kolem desáté hodiny policie uzavře vstup na můstek

    Lidé, kteří přicházejí čekat do fronty v těchto chvílích, už se do Žofínského paláce nemusí dostat. Policie upozorňuje, že kolem desáté uzavře přístup na ostrov. Kdo zůstane za páskou, bude muset odejít.

    Rozhovor s policejní mluvčí Evou Kropáčovou.Video: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

  • Na most Legií dorazili diváci Signal Festivalu

    Most Legií je v tuto chvíli v obležení nejen Gottových fanoušků, ale také diváků Signal Festivalu. Ti sledují světelnou show z koridoru na druhé straně mostu, než kde stojí fronta na vstup do Žofína.

  • Policie varuje, že na opozdilce se nedostane

  • Záchranáři ošetřili dva lidi

    „Pomohli jsme dvěma lidem, jeden z nich byl účastník akce. Jednalo se o ženu s úrazem kolene,“ uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Záchranáři budou na místě až do zavření sálu. Akce je podle záchranářů, policistů i strážníků poklidná.

  • S Gottem se už rozloučilo více než 23 tisíc lidí

    Na pražský Žofín dorazilo na poslední rozloučení se zesnulým Karlem Gottem k 17. hodině podle organizátorů zhruba 23 000 lidí, počet čekajících ve frontě v posledních hodinách narůstá. Pořadatelé počítali s tím, že až se lidé dostanou z práce, vydají se na Slovanský ostrov, řekla za Úřad vlády Veronika Beníšková.

    Fanoušci mají možnost se Gottovi u jeho rakve poklonit minimálně do desáté hodiny. V případě velkého zájmu bude Velký sál paláce Žofín otevřený do půlnoci.

  • Červený kříž rozdal 400 litrů čaje

    „Je to naprosto poklidná akce, lidé jsou skvělí. Jen monitorujeme zdravotní stav a snažíme se jim to tu trochu zpříjemnit. Rozdali jsme neuvěřitelných 400 litrů čaje,“ uvedla Jarka Marková z Českého červeného kříže.

    Její jednotka je na místě již od čtvrtečního večera, kdyby bylo potřeba pomoci několika desítkám lidí, kteří na místě nocovali. Všichni prý ale byli dobře vybaveni.

    Rozhovor s Jarkou Markovou z ČČK.Video: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

  • Pietní místo v Kinského zahradě přilákalo jen jednotlivce

    Na pietní místo v Kinského zahradě, které hlavní město zřídilo společně s městskou částí Praha 5 k uctění památky zesnulého zpěváka Karla Gotta, dnes přicházeli první lidé od 10:00. Do pozdního odpoledne se u černobílé zpěvákovy fotografie shromáždily desítky svíček a květin.

    Hlavní město společně s Prahou 5 zřídilo pietní místo kvůli velkému zájmu o uctění umělcovy památky, zájem lidí nicméně zdaleka nedosáhl úrovně tryzny na Žofíně, kde je umístěna rakev se zpěvákovými ostatky. Právě do Kinského zahrady budou po uzavření smutečního místa na Žofíně převezeny květiny, které tam Gottovi příznivci během dne položí. V zahradě budou vystaveny následující dva dny.

  • Smuteční akt nekomplikuje dopravu

    Podle mluvčí pražského dopravního podniku Anety Řehkové nebyly přes den v hromadné dopravě žádné významné komplikace. „V tuto chvíli fronta opět narostla na konec mostu Legií, ale neevidujeme žádné komplikace, které by nějak omezovaly provoz MHD,“ dodala mluvčí.

    Bez komplikací probíhá i samotný smuteční akt. Návštěvníci chválí přístup pracovníků, kteří dohlíží na plynulý chod akce, oceňovali i slušnost ostatních Gottových příznivců. Byli spokojeni i s přijatelnou čekací dobou ve frontě.

  • Most Legií se opět zaplňuje

    Podle reportérky Seznamu ve frontě znovu přibývá čekajících lidí, fronta teď sahá až ke konci mostu. Očekává se, že další lidé budou přicházet podle toho, jak jim skončí pracovní doba.

    „Lidé jdou z práce, takže fronty jsou zase až k mostu Legií,“ konstatovala jedna z žen, která na rozloučení s Karlem Gottem přijela až z Trutnova.

    Most Legií se znovu začíná zaplňovat.Video: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

  • Na Pražském hradě staví velkoplošnou obrazovku

    Na třetím nádvoří Pražského hradu i na Hradčanském náměstí začaly přípravy na sobotní rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem. Na náměstí před Hradem je už připravena velkoplošná obrazovka, na níž bude veřejnost moci sledovat pietu v katedrále svatého Víta. Na nádvoří bude pro návštěvníky vymezen prostor zhruba do poloviny, velkoplošná obrazovka bude umístěna v rohu nádvoří. Na Hradčanském náměstí je obrazovka umístěna naproti bráně Hradu.

  • Návštěvníky čeká dvojí fronta

    Poté co lidé opustí Žofínský palác, často ještě stojí frontu na zapsání vzkazu do kondolenční knihy.

  • Na Žofín už dorazilo více než 14 tisíc lidí

    Do druhé hodiny odpoledne přišlo do Žofínského paláce 14 tisíc lidí, další tisíce stále čekají frontu. Pražský magistrát odhaduje, že pokud se intenzita návštěvnosti nezmenší, mohl by počet lidí, kteří na pietní akt přijdou, být kolem 30 000 lidí. Všechny stoly v sále už zcela zaplnily květiny, které návštěvníci přinášejí.

  • U rakve se střídá osm vojáků čestné stráže

    U rakve zesnulého Karla Gotta vystavené ve Velkém sále paláce Žofín v Praze, kam se dnes oblíbenému zpěvákovi naposledy přicházejí poklonit tisíce lidí, se v půlhodinových intervalech střídá osm vojáků čestné stráže. Celkem se ke katafalku postaví 16 vojáků, uvedl jeden z organizátorů za Posádkové velitelství Praha.

  • Miloš Zeman přijde na zádušní mši za Karla Gotta

    Mluvčí prezidenta na dotaz Seznamu potvrdil, že se prezident Miloš Zeman i s rodinou zúčastní zádušní mše ve svatovítské katedrále. „Ano, účastní. Pan prezident, jeho paní a dcera Kateřina obdrželi od rodiny pozvánku,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy