Hlavní obsah

Věřící vyšli na pouť do Boleslavi, prosí o skončení pandemie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Asi 30 lidí se ve čtvrtek vydalo z centra Prahy na více než dvacetikilometrovou pouť do Staré Boleslavi. Navazují na loňské putování, kterým se snaží obnovit starobylou mariánskou cestu nově nazvanou Via Sancta Mariana.

Článek

Cílem je nejstarší poutní místo v Čechách spjaté se sv. Václavem a místo uložení Palladia země české. Při loňské cestě věřící prosili za obnovu Mariánského sloupu v Praze. Letos od něj po několika modlitbách na cestu vyšli a prosit budou podle organizátorky pouti, sestry Dominiky Bohušové, hlavně za ukončení koronavirové pandemie.

Ta poznamenala skoro celý rok v Česku i téměř na celém světě. Zcela jiný tak byl i začátek pouti na Staroměstském náměstí. Zatímco loni se na silvestrovské dopoledne poutníci nemohli na náměstí plném stánků a turistů ani najít, letos byli skoro jediní, kdo se nejen na náměstí, ale i téměř v celém centru Prahy vyskytoval.

Z Prahy do Staré Boleslavi lidé putovali od 10. století, od smrti sv. Václava. Později putovali k Madoně staroboleslavské, kterou podle legendy při křtu roku 882 přijala sv. Ludmila od sv. Metoděje. Mariánský reliéf pak uctíval sv. Václav a po jeho mučednické smrti se na mnoho let ztratil. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie vznikla na místě, kde byl podle legendy obraz znovu nalezen ve 12. století.

Za husitských válek byl reliéf roztaven a v první polovině 15. století ho nejspíše z dochované hmoty opět odlil neznámý umělec. Od počátku 17. století je obraz nazýván Palladiem země české a je mu přisuzována ochranná moc. Baziliku ve Staré Boleslavi opouští jen výjimečně. V roce 2015 se stal národní kulturní památkou.

„V posledním dnu strastiplného roku koronavirové nákazy se vydáváme na kající pouť našich předků. Dnes chceme prosit boha za uzdravení z koronavirového přepadení u nás i všude ve světě, kde se vyskytlo, abychom nalezli cestu lidské solidarity, soudržnosti v dobrém a naučili se nést břemena jedni druhých,“ uvedla sestra Dominika před začátkem pouti. Se zastávkou u Karlova mostu se pak poutníci vydali směrem do Karlína a přes Prosek, Kbely, Vinoř, Podolanku, Dřevčice a Brandýs nad Labem mají doputovat před 18:00 do Staré Boleslavi. Jde se v rozestupech, poutníci mají roušky a zpět do Prahy pojedou autobusem.

Mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi začne v 18:00. Pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka dnes bude v pražské katedrále sv. Víta sloužit v 16:00 děkovnou mši za celý uplynulý rok, pošle při ní požehnání poutníkům. O půlnoci bude sloužit mši ve Staré Boleslavi, kterou bude možné sledovat na webu tamní farnosti.

Reklama

Doporučované