Hlavní obsah

Věřila kamarádce, exekutor jí vydražil dům. Nadějí je změna části zákona

Oběť podvodu se dostala do exekuce a přišla o dům. (Ilustrační snímek)

Reklama

Chtěla si půjčit peníze na opravu domu, ale naletěla kamarádce. Skončila v exekuci a o dům přišla. Teď narazila na další problém - ač jí dal soud za pravdu, že je oběť podvodu, exekuci zrušit nelze. Dům už je totiž prodaný.

Článek

Důvěra v blízkou kamarádku a spolupracovnici připravila Jindřišku Komárkovou o vysněný dům za Prahou. Doufala, že se situace změní poté, co v jejím případu padl pravomocný verdikt. Soud potvrdil, že se stala obětí podvodu a její kamarádku poslal do vězení. Jenže narazila na úskalí českého práva.

Podle něj není možné exekuci zrušit, když už dojde k prodeji nemovitosti - v tomto případě jejího domu za Prahou. Právní zástupce Komárkové se proto rozhodl usilovat o změnu zákona, podle kterého rozhodnutí o exekuci po dražbě nelze změnit.

„Dovolali jsme se k Nejvyššímu soudu s tím, aby se obrátil na Ústavní soud, ať zruší jedno ustanovení zákona. Došlo k prodeji nemovitosti a zákon říká, že když došlo k prodeji nemovitosti, tak nelze exekuci zastavit,“ vysvětluje advokát Petr Němec, který Jindřišku Komárkovou zastupuje.

Stejné ustanovení chce změnit i poslanec Jan Farský (STAN). Podle něj je podobných případů celá řada. „Jak vyhledám nezákonné exekuce, tak se to tam stalo mockrát, že skrz nezákonnou exekuci přišli o barák a dnes nemají šanci se k tomu dostat zpátky,“ říká poslanec. Pozměňovací návrh už je hotový.

„Leží to mezi pozměňovacími návrhy ve Sněmovně. Střetávají se tam dvě práva. Právo nabyvatele, který očekává, že mu bude majetek zachovaný, ale pokud se stane něco nezákonně, tak to nelze překrýt právem někoho jiného. Proto navrhuji tu změnu,“ říká poslanec s tím, že ho na problém upozornili lidé z praxe.

Důvěřivost, která se změnila v životní omyl

První část příběhu Jindřišky Komárkové už Seznam Zprávy popsaly loni v létě – ilustruje, jak důvěřivý člověk může rychle skončit v exekuci a jak nemilosrdné je vymáhání i vůči obětem podvodů.

Poté, co si paní Komárková pořídila domek zhruba půl hodiny cesty na sever od Prahy, chtěla si ještě půjčit peníze na nutné opravy.

Obrátila se na svoji kamarádku a kolegyni, která zároveň působila jako finanční poradkyně. Té ale věřila natolik, že podepsala neúplné dokumenty. Že Jindřišce Komárkové půlmilionový úvěr schválili, se ale podle jejích slov dozvěděla až ve chvíli, kdy se začal první věřitel připomínat se splátkami. A zpětně začala rozkrývat, že ji kamarádka podvedla.

Ta skončila i kvůli dalším problémům loni v dubnu u Krajského soudu v Praze, od kterého odešla v souhrnu s šestiletým trestem.

Jeden z finančních ústavů – konkrétně Raiffeisen stavební spořitelna – však dál požadoval peníze po oběti podvodu Jindřišce Komárkové. Spořitelna se přitom přihlásila jako poškozený i do řízení s podvodnicí.

Rozhodčí soud nakonec poslal Komárkovou do exekuce a přidělený exekutor se rozhodl pro dražbu jejího domu.

„Jestliže máme pravomocné soudní rozhodnutí na finanční plnění a na druhou stranou není dobrovolně plněno, postupujeme v souladu s právními předpisy a zahajujeme například exekuční vymáhání. I v rámci již zahájených exekučních řízení je možná právní obrana v případě, že by exekuce nebyla vedena po právu,“ vysvětlovala před rokem jednání Raiffeisen stavební spořitelny její mluvčí Lenka Molnárová.

Jinak už ale hovoří exekutor Martin Slavata. „Okolnosti předcházející vydání exekučního titulu nemohou exekuční řízení ovlivnit,“ vysvětluje Slavata, který sám za dražbu domu získal zákonnou provizi téměř 370 tisíc korun.

Složitý boj pokračuje

Dnes už je to rok, co musela Jindřiška Komárková dům opustit. Bydlí dál ve stejné obci, kde si pronajímá přídomek na zahradě.

„Nejdřív nám dal pán, co to koupil, patnáct dnů na vystěhování, a pak když zjistil, co se událo, tak nás nechal v klidu odstěhovat do měsíce,“ vzpomíná Jindřiška Komárková. Ke svému bývalému domu se nepřibližuje.

„Ne, nechodím kolem. Mně by to asi urvalo srdce,“ konstatuje smutně oběť podvodu.

Případ nechce nechat usnout a nechce se vzdát, i když se jí obrat ve sporu a že by získala zastání u českých soudů zdá stále méně pravděpodobné. Její advokát ale věří, že pokud by Ústavní soud na základě jejího případu sporné ustanovení týkající se exekucí zrušil, dům by získala zpět.

„Chci samozřejmě bojovat, ale bojujeme s něčím, co nejde porazit,“ začíná si myslet Jindřiška Komárková.

Video, které s paní Komárkovou natáčely Seznam Zprávy loni:

Bez peněz a teď i bez domu. Příběh ženy, která se stala obětí úvěrového podvodu, a přesto jsou po ní peníze vymáhané.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované