Hlavní obsah

Věřím premiérovi, že snížení daně je jen na dva roky, vzkázal Zeman

Foto: Facebook Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman věří, že premiér svůj závazek dodrží.

Reklama

Prezident Miloš Zeman věří, že premiér Andrej Babiš dodrží to, na čem se v Lánech dohodli. Zeman požadoval, aby se superhrubá mzda zrušila jen na dva roky. Ve schváleném zákoně však žádný termín uveden není.

Článek

Když premiér Andrej Babiš (ANO) šel za prezidentem Milošem Zemanem se svým nápadem na zrušení superhrubé mzdy a zavedení daně ve výši 15 procent, prezident tuto změnu podpořil pod jednou podmínkou: superhrubá mzda se zruší jen na dva roky.

Jenže takový závazek ve finální novele není. Poslanec sociální demokracie Roman Onderka se sice snažil v pátek v půl druhé ráno prosadit do zákona jasnou informaci, že je platný jen do 31. prosince 2022, jeho návrh ale neprošel.

„Po tomto datu bude bod nula. Daně budou nula. Takže co? Já upozorňuji, že to skutečně není tak jednoduché. To nelze takto načíst,“ vysvětlovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) po rychlé poradě se svými legislativci, proč termín není možné do novely vložit.

Z reakce prezidenta pro Seznam Zprávy vyplývá, že jednoduše věří tomu, že Babiš se Schillerovou dodrží slib, který mu dali. „Omezení daňové změny na dva roky je uvedeno v důvodové zprávě jako politický závazek. Pan prezident věří panu premiérovi, že tento závazek dodrží,“ řekl Seznam Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pokud jde o daňovou změnu samotnou, je nyní nutné vyčkat na dokončení legislativního procesu,“ doplnil v reakci na dotaz, zda daňový balíček podepíše.

Zákon, který poslanci v noci na dnešek schválili, musí ještě projít Senátem, poté se dostane na stůl prezidentovi. Pokud projde tak, jak byl nyní schválen, od prvního ledna bude zrušena superhrubá mzda a zaměstnanci budou mít práci daněnou 15 procenty. Podle výše platu to bude znamenat měsíční přilepšení o několik stovek až tisícovek korun.

Podle odhadů tento návrh ochudí rozpočet na dva roky, nakdy je plánován, zhruba o 180 miliard korun.

Reklama

Doporučované