Hlavní obsah

Věřím, že tuto pandemii přežijeme, říkají v těžce zasažené Indonésii

Foto: Profimedia.cz

Země, kde žije více než 270 milionů lidí, od začátku pandemie zaregistrovala více než 2,4 milionu nakažených.

Reklama

Počet nakažených v Indonésii stoupá, jednotky intenzivní péče jsou přehlcené a lékaři jsou vyčerpaní.

Článek

„Vím, že se moji kolegové ze všech sil snaží využívat všechno, co máme, abychom pomohli našim pacientům,“ říká indonéská lékařka Ratna Hermawatiová, která je momentálně v karanténě, protože byla pozitivně testována na koronavirus.

Ratna je jednou z těch, kdo se stará o covidové pacienty, jejichž počet v Indonésii v posledních dnech stoupá. Situaci komplikuje i to, že pozitivně testovaných přibývá také mezi zdravotnickým personálem. Lékařka říká, že kromě ní se nakazilo devět jejích kolegů. Šíření nákazy mezi zdravotníky, kteří již dříve byli naočkováni čínskou vakcínou Sinovac, jen zvýšilo tlak na nemocnice. Podle Indonéské asociace zdravotních sester, kterou citují britská média, za posledních devět dní zemřelo 22 zdravotních sester a 35 lékařů.

Hermawatiová pochází z města Pamekasan, kde podle jejích slov nejméně pětkrát za den slyší, jak se opakují jména těch, kdo koronavirové nákaze podlehl. Ta se na ostrově Jáva ozývají z reproduktorů místních mešit. Nemocnice, v níž Ratna pracuje, každý den přijímá nakažené a bojuje za životy koronavirových pacientů. Polovina z nich je v kritickém stavu. Bez ohledu na to ale věří, že všichni tuto pandemii dokážou přežít.

Pod tlakem pandemie se ocitla také další zdravotnická zařízení, mnohá z nich si však již dlouhodobě stěžují na to, že mají přehlcené jednotky intenzivní péče nebo vyčerpané lékaře, čelí také nedostatku kyslíku. „To, co se v současné době děje v nemocnicích, je kolaps,“ popisuje situaci vedoucí covidového týmu z Indonéské lékařské asociace (IMA) Adib Khumaidi.

Indonésie v poslední době hlásí alarmující počty nakažených. Ve čtvrtek země ohlásila rekord, kdy se za pouhý den nakazilo 38 391 lidí a 852 pacientů s koronavirem zemřelo. V pátek jich bylo o něco méně, 38 124 nakažených, 871 lidí covidu podlehlo. Vyplývá to z aktuálních statistik Univerzity Johnse Hopkinse.

„Kdo se o ně postará, pokud zůstanou doma?“

Již zmíněný ostrov Jáva v posledních dnech hlásí nedostatek lůžek, kyslíku a personálu. Několik z místních nemocnic proto muselo zavřít pohotovost. „Je to jako trh před nemocnicí. I když přidáte dalších 100 lůžek, nebude to stačit. Pacienti se stále hrnou do naší nemocnice,“ uvedla pracovnice pamekasanské nemocnice ve východní části ostrova Syaiful Hidayatová. Většina pacientů, kteří se na zdravotníky obrací, má podle ní velmi nízkou saturaci kyslíkem. Hidayatová je také přesvědčena, že skutečný počet obětí je v regionu mnohem vyšší, protože mnoho pacientů kvůli přeplněnosti nemocnic umírá doma.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Siti Nadia Tarmiziová v reakci na to vyzvala vedení zdravotnických zařízení, aby stále přijímala pacienty a využila jakýkoli dostupný prostor. „Pacienti, jejichž saturace je nižší než 95 procent a kteří mají potíže s dýcháním, musí jít do nemocnice, aby vyhledali lékařskou pomoc,“ řekla. „Toto je nouzová situace, takže pokud není žádné lůžko, mohou používat židle, ale musí být přijati. Kdo se o ně postará, pokud zůstanou doma?“ zdůraznila Tarmiziová.

Epidemiologové zároveň upozorňují, že oficiální čísla skutečnou situaci v této asijské zemi neodráží, čímž poukazují na další problém místního zdravotnictví - nedostatek testování. Dicky Budiman z australské univerzity se domnívá, že zdravotníci v nejhůře postižených oblastech kvůli nedostatku dat museli jednat naslepo. „Mnoho okresů v Jávě i mimo ni o problému ani neví, protože nemají dostatek dat,“ uvedl.

„Nemůžeme vinit jen ten virus…“

Tragický scénář, který Indonésie momentálně prožívá, místní experti připisují křehkému zdravotnictví a také nezodpovědnému chování lidí. „Nemůžeme vinit jen ten virus, problém je v lidském chování,“ říká epidemiolog z Indonéské univerzity Pandu Riono.

Místní experti také kritizují indonéskou vládu, která podle nich vážnost koronaviru od začátku pandemie podcenila. Uvádí také, že vláda na zhoršující se epidemickou situaci v zemi reagovala příliš pozdě, a to v době, kdy šíření viru už nemohla kontrolovat. „Vláda byla nekompetentní v interpretaci údajů a ignorovala varování odborníků,“ uvedla pracovnice Centra pro indonéské strategické rozvojové iniciativy Yurdhina Meilissaová. Britský list The Guardian také připomíná, že prezident Joko Widodo ve snaze zachránit ekonomiku ignoroval zavedení přísnějších koronavirových opatření.

Země, kde žije více než 270 milionů lidí, od začátku pandemie zaregistrovala více než 2,4 milionu nakažených a 64 631 obětí. Indonésie eviduje 14,8 milionu plně naočkovaných osob, což je 5,4 procenta tamní populace. Celkem místní zdravotníci aplikovali přes 50,6 milionu dávek koronavirových vakcín.

Reklama

Související témata:

Doporučované