Hlavní obsah

Věříme, že i mezi amatéry může Sparta najít hráče do nového týmu, říká šéf esportového týmu

Šéf a zakladatel esportového týmu eSuba Ladislav Dyntar nejen o spolupráci s fotbalovou Spartou.Video: David Janeczek

 

Reklama

Fotbalová Sparta v průběhu září oznámila spolupráci s esportovým týmem eSuba. Šéf jednoho z nejstarších gamingových týmů v České republice Ladislav Dyntar vypráví v rozhovoru pro Seznam o zmíněné spolupráci či třeba vývoji profesionálního hraní videoher.

Článek

Profesionálním hraním her se ve světě, ale i v České republice živí stále více lidí. S tím souvisí i fakt, že podle serveru lupa.cz byly v České republice v roce 2017 příjmy z esportu v hodnotě 3,2 milionu dolarů (70 milionů korun). „Ze zábavy pro nerdy z přelomu tisíciletí se dnes z progamingu stala mainstreamová zábava,“ vysvětluje šéf a zakladatel esportového týmu eSuba Ladislav Dyntar.

V tuzemsku tradiční sporty jako hokej nebo fotbal se v posledních letech potýkají se stárnutím fanouškovské základny. Ostatně mluvčí Ligové fotbalové asociace (LFA) Štěpán Hanuš v minulosti řekl, že se profesionální český fotbal snaží cílit na mladší fanoušky.

Stejnou myšlenku měla i fotbalová Sparta, která v průběhu září oznámila založení esportové sekce právě ve spolupráci s týmem eSuba. „Ve světě už existuje více než 130 týmů, které vstoupily do esportového prostředí. Myslím si, že spolupráce se Spartou může pomoci oběma značkám,“ pokračuje Dyntar.

Některé fotbalové týmy jako třeba Schalke 04 či Paris St. Germain mají svou esportovou sekci, která hraje vedle FIFA i další hry. Na Letné se alespoň ze začátku vydali pouze přes hru FIFA. Právě v nejnovějším ročníku simulace fotbalu od EA Sports se v průběhu října odehraje turnaj, který může zajistit hráčům místo v esportovém týmu Sparty.

„Společně se Spartou jsme úmyslně zvolili takový systém řekněme kvalifikace, protože věříme, že může existovat hráč, který má obrovský talent, ale zároveň doteď neměl ambice stát se progamerem. Věřím, že má takový hráč šanci, samozřejmě profi scéna hráčů FIFA je na vysoké úrovni, ale může se stát, že se v turnaji ukáže hráč, který nemusí vyhrát, ale my uvidíme, že má obrovský talent a bude pro nás zajímavější než třeba profesionál, který už dosáhl svého maxima,“ vysvětluje Dyntar, že se do Sparty může dostat i neprofesionální hráč.

V zámořské NBA se vedle basketbalové soutěže na palubovce hraje také soutěž u obrazovek simulace basketbalu od 2K. „Věřím, že v České republice se něčeho podobného také dočkáme, kdy bude třeba hrát Sparta s Plzní a předtím se odehraje zápas ve FIFA. Highlighty z toho virtuálního zápasu se pak mohou pouštět třeba v poločasové přestávce na Letné a podobně. Těch možností propojení herního světa s tím fotbalovým je opravdu hodně,“ myslí si Dyntar.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte o vývoji progamingu, sledovanosti nebo třeba o účasti esportu na olympijských hrách.

Reklama

Související témata:

Doporučované