Hlavní obsah

Věřitelský výbor H-Systemu je v pohybu. Jeho členem se může stát i město Praha, pro magistrát je to však překvapení

Domy z H-Systemu v Horoměřicích u Prahy.

Reklama

Konkurzní řízení H-Systemu, které se vleče dvacet let, se zřejmě dál zkomplikuje. Nejistá je budoucnost věřitelského výboru, který už ve čtvrtek opustil jeden ze dvou zástupců státu - Finanční úřad. Bez funkčního výboru nelze v konkurzu pokračovat.

Článek

Po Finančním úřadu může věřitelský výbor, bez jehož posvěcení se neobejde žádný další krok v konkurzu, opustit i druhý zástupce státu. Tím je pražská pobočka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zato by se do konkurzu mohlo na straně věřitelů teoreticky zapojit město Praha.

Podle zvláštní správkyně H-Systemu Ivy Fialové Ištvánkové z advokátní kanceláře Ištvánková, Monsport, Mráz zvažuje ČSSZ svůj postup ve věřitelském výboru, v němž dvacet let působí.

„Těžko se v tom orientuje,“ říká Ištvánková. „Finanční úřad podal rovnou a bez řečí rezignaci. ČSSZ nám poslala v ten samý den (čtvrtek) e-mail a pak telefonovala. Vůbec tomu nerozumíme. Po 20 letech ve věřitelském výboru žádala ČSSZ správce, zda by se podíval do svých dokladů a zjistil, jak se tehdy do věřitelského výboru vůbec dostala – zda byla zvolena schůzí věřitelů, či určena soudem. Že si kladou otázku, jaká je jejich role ve věřitelském výboru,“ popisuje.

Duel Marvanová-Čunek: Je Smetka po propuštění bohatý člověk?

Duel Televize Seznam mezi Hanou Marvanovou a Jiřím Čunkem.Video: Martina Spěváčková., Seznam Zprávy

V advokátní kanceláři z toho usuzují, že i ČSSZ chce výbor opustit a hledá k tomu důvody. Zástupce ČSSZ ve výboru ostatně se správcem v posledních týdnech vůbec nekomunikoval – a to ani při rutinních úkonech.

Finanční úřad výbor opustil krátce poté, co se do konkurzu začali aktivně zapojovat politici. Včetně předsedy vlády Andreje Babiše, který chce být moderátorem mezi znesvářenými skupinami věřitelů H-Systemu. Nebo prezidenta Miloše Zemana, který si pozval na kobereček justiční špičky, aby s nimi diskutoval o dvacet let se vlekoucí insolvenční kauze.

Tápající sociálka

Sama ČSSZ své záměry v citlivém konkurzu H-Systemu tají: „Česká správa sociálního zabezpečení potvrzuje, že Pražská správa sociálního zabezpečení je členem věřitelského výboru v kauze H-System. ČSSZ postupuje a bude nadále postupovat v souladu se zákonem,“ sdělila pouze mluvčí úřadu Jana Buraňová na dotaz Seznamu ohledně dalšího setrvání „sociálky“ ve věřitelském výboru. „Jinou odpověď po mně v této chvíli prosím nechtějte,“ reagovala pak na jednoduchou otázku, zda ČSSZ ve výboru zůstane, nebo ne.

Pokud by věřitelský výbor opustili dva členové z pěti, byl by ochromen. Podle původních plánů se má výbor sejít 30. srpna, aby potvrdil další postup po rozsudku Nejvyššího soudu, který nařídil 60 klientům H-Systemu, obývajícím domy patřící do konkurzní podstaty, aby se z nich do měsíce vystěhovali.

Výbor musí například schválit dohodu konkurzního správce s družstem Svatopluk, které tyto klienty zastupuje, že se zatím nemusí stěhovat. A že mohou spolu se správcem vybrat znalce, který jejich domy znovu ocení, aby si je mohli z konkurzní podstaty odkoupit.

Pokud výbor nebude usnášeníschopný, nebude mít plánovaná schůze smysl. „Výbor by bylo zřejmě třeba nejdříve doplnit volbou dalších členů,“ řekla správkyně Ištvánková. To by znamenalo svolat schůzi věřitelů H-Systemu, jichž je více než pět stovek.

Zaskočí za stát město Praha? 

Při začátku konkurzu před 20 lety byli ale spolu s pěti členy věřitelského výboru zvoleni tři náhradníci: „Bylo to Hlavní město Praha a dále pánové Miroslav Hlaváček a Tomáš Rozsypal. Posledně jmenovaní jsou fyzické osoby, které s největší pravděpodobností byly původními klienty H-Systemu,“ sdělil Seznamu právník jednoho z věřitelů H-Systemu, který nechce být jmenován.

Není však jisté, zda náhradníci, zvolení do výboru na přelomu tisíciletí, budou mít zájem a oprávnění do věřitelského výboru nyní vstoupit. Sám pražský magistrát teprve zjišťuje svou pozici v případu.

Informace o městu Praze jako náhradníkovi ve věřitelském výboru H-Systemu současné vedení města zaskočila. Mluvčí Vít Hofman není zatím schopen ani říct, zda hlavní město vůbec ještě drží pohledávku vůči H-Systemu, díky níž před lety bylo zvoleno náhradním členem. „Prosím o trpělivost, zatím jsme se dostali pouze k dokumentům z roku 2001, další dohledáváme,“ řekl Hofman v pátek po poledni.

Jasno nemají ani v kanceláři konkurzního správce. „Zatím nevíme, jaký dopad na věřitelský výbor bude poslední vývoj mít, vyhodnocujeme situaci. Musíme ověřit, v jakém počtu je výbor usnášeníschopný a jak se má řešit odchod jednoho či dvou členů,“ řekla Seznamu Ištvánková.

Bez posvěcení věřitelského výboru a soudu nelze s majetkem v konkurzní podstatě nijak nakládat. Nejasnosti ohledně výboru tak mohou celý konkurz, vlekoucí se dvacet let, dál zdržet. Prodloužila by se tím nejistota i pro šedesát rodin, jimž nedávno Nejvyšší soud nařídil vystěhování z domů, které před lety svépomocí z vlastních peněz dostavěly.

Reklama

Doporučované