Hlavní obsah

Veselé Vánoce. Zhoršení po svátcích hlásí Německo, Francie i Británie

Foto: Profimedia.cz

Sanitní vozy před nemocnicí v Londýně.

Reklama

Povánoční zhoršení pandemické situace se netýká jen Česka, ale i jiných evropských zemí a také zámoří. Například Velká Británie nebo Francie už chystají zpřísnění již tak přísných protipandemických restrikcí.

Článek

Ve Francii po povánočním nárůstu diskutují o další podobě lockdownu. Aktuálně jsou opatření různá v jednotlivých regionech, a to především v severovýchodní části země. Jedním z návrhů je v regionech, kde se situace zhoršuje, prodloužit noční zákaz vycházení. A to již od 18. hodiny večerní, tedy o dvě hodiny dříve, než je tomu doposud.

Jedna z hlavních francouzských debat se týká i toho, zda by měla tato přísná opatření vydávat centrální vláda, nebo mohou jednotlivé regiony uzavřít místní samosprávy. Příkazy a zákazy totiž vydává Paříž a regionální političtí představitelé si podle deníku Le Monde stěžují na nevyváženost a fakt, že situaci na místě lépe zhodnotí sami.

V úterý ve Francii denní bilance nových případů nákazy překonala 10 tisíc. Už čtvrtý den v řadě rostou i počty hospitalizovaných.

Také u našich západních sousedů se pandemie vyvíjí k horšímu. Denní bilance úmrtí v Německu poprvé překonala hranici tisíce případů. Institut Roberta Kocha však už před vánočními svátky upozorňoval, že aktuální čísla nemají zcela vypovídající hodnotu. Lidé se totiž méně testovali a předpokládá se navíc, že příznaky nemoci covid-19 méně ochotně hlásili.

Pandemickou situaci u nás i ve světě sledujeme online:

Nejhůře zasaženou spolkovou zemí je Sasko. To ovlivňuje i Českou republiku, s níž region sousedí, pro vstup totiž Sasko vyžaduje nanejvýš 24 hodin starý negativní test na covid-19. Německá vláda už předeslala, že by se mohla zpřísnit i celoněmecká opatření. Aktuálně jsou v Německu zavřené školy a obchody, restaurace i bary, a to prozatím do 10. ledna.

Ve Velké Británii nárůst nakažených ovlivnila zejména mutace viru, která se šíří daleko rychleji. V polovině prosince ji zaznamenali v Anglii vůbec poprvé. Jedná se o nový kmen koronaviru, který je až o 70 procent nakažlivější. Podle studií však mutace viru nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění.

Britský epidemiolog Andrew Hayward v úterý varoval, že pokud kabinet v reakci na šíření nové mutace viru nepřijme přísnější restrikce, míří Velká Británie ke „katastrofě“. Stejný den tam zaznamenali vůbec nejvyšší počet nově nakažených od poloviny roku 2020, kdy se konalo plošné testování obyvatel.

Poprvé se nový typ koronaviru dostal i do Spojených států, a to do státu Colorado. Oznámil to tamní guvernér Jared Polis. Nakažený však nemá žádnou přímou spojitost s Velkou Británií nebo cestováním. Je tedy pravděpodobné, že dochází již ke komunitnímu přenosu nové mutace.

Tu odhalili už v sedmnácti různých státech světa, včetně Jižní Koreje, Španělska, Austrálie nebo Kanady.

Reklama

Doporučované