Hlavní obsah

Vesmírný Armani nebo Versace? Astronauty NASA obléká SpaceX

Skafandry od SpaceX: vesmírný Versace nebo Armani?Video: Jan Marek, Youtube.com, NASA

 

Reklama

Celý svět sleduje dnešní první pilotovaný let nové kosmické lodi Crew Dragon ze všech různých úhlů. A nechybí ani pohled módní kosmické policie. Do jakých skafandrů Muskova SpaceX astronauty NASA oblékla?

Článek

Šité jsou na míru. Vnější vrstvu mají žáruvzdornou, vnitřek je ale „klimatizovaný“ – skafandry SpaceX totiž nejsou nezávislé, jsou napojené na systémy lodi. Astronauti se na ně po projití „tunelem slávy“ před letem musí připojit. Crew Dragon v nich už pak vyrovnává tlak i pro případnou dekompresi, píše server Space.com.

Kolik vesmírné skafandry stojí?

Nejméně pět milionů korun za jeden

Jelikož jde pouze o letové obleky, které nejsou určeny do otevřeného kosmického prostoru, jejich cena raketově klesla. Z běžných 12 milionů za skafandr NASA na odhadem kolem 180 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 4,75 milionu korun. To je ovšem průměrná cena tzv. IVA obleků, kterou uváděl newyorský venture fond Space Angels v roce 2016. Pro soukromou společnost teď bude spíše odrazová: příliš by se ale zase lišit neměla.

Obleky navrhoval kostymér superhrdinů

SpaceX zřejmě bude o něco dražší. Helmy Muskových skafandrů jsou z 3D tiskárny a mají lépe chránit sluch astronautů. Rukavice jsou kompatibilní s dotykovou obrazovkou. V oblasti holení pak mají výstuhové chrániče, popisuje sama firma.

Jaké mají obleky od SpaceX vychytávky?

A jestli nové skafandry někomu připomínají spíše obleky superhrdinů, možná to bude tím, že je navrhoval hollywoodský designér. Jose Fernandez patří k tvůrcům filmů jako Kapitán Amerika: Občanská válka, Wonder Woman nebo Batman Vs. Superman, dodává magazín CNET.

Reklama

Doporučované