Hlavní obsah

Vesmírný let SpaceX zmařilo počasí. Další pokus o start bude v sobotu

Záběry z příprav.Video: twitter.com/NASA

 

Reklama

Let, který se měl zapsat do historie, a den, kdy se USA zbaví závislosti na Rusku. Očekávaný start rakety Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX sledoval celý svět. Nakonec ale zasáhlo počasí. Start se přesouvá na sobotu.

Článek

Špatné počasí provázelo přípravy letu celý den a celou situaci dramatizovalo. Několik hodin před startem NASA tweetovala informaci o pouze 60% naději, že se let uskuteční podle plánu.

Před stylovým odjezdem k raketě v autech Muskovy společnosti Tesla se Behnken a Hurley rozloučili s blízkými a hovořili s Muskem a ředitelem NASA Jimem Bridenstinem. Ve vesmírném středisku už byl také americký viceprezident Mike Pence a očekávalo se, že start bude z floridského pobřeží sledovat i šéf Bílého domu Donald Trump.

Po rozloučení dvoučlenné posádky s rodinou a nalodění dvě hodiny a patnáct minut před zažehnutím motorů se nebe zlověstně zatáhlo a do posledního okamžiku se čekalo, co se bude dít.

Jen krátce před startem ale bylo rozhodnuto, že bude bezpečnější přeložit start na jeden z náhradním termínů. Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír Robert Behnken a Douglas Hurley se znovu nalodí v sobotu. Start je naplánovaný na 21:22.

Reklama

Související témata:

Doporučované