Hlavní obsah

Vesmírný modul, silo nebo posed. Šest unikátních útulen vytvořili studenti pro krkonošský park

Svérázné přístřešky pro turisty navrhli a vytvořili studenti architektury na ČVUT.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každá z chatek je originální a byla vytvořena speciálně pro určené místo. Do hor se útulny přesunou v létě.

Článek

Letos by v Krkonošském národním parku mělo přibýt šest útulen. Půjde o originální objekty, které mají sloužit k odpočinku turistům. Jedna stavba například připomíná vesmírný modul, další klasickou chatku do „áčka“ vyzdviženou nad úroveň terénu, nebo například přepracované staré silo.

„Turisté v Krkonoších najdou v útulných přístřeší při nepřízni počasí,“ vysvětluje Štěpán Tomš z Ústavu navrhování na Fakultě architektury v ČVUT. Jde o spolupráci školy s Krkonošským národním parkem. Už loni studenti navrhovali a vytvářeli mosty.

Útulny mají být rozmístěné po celém parku. Každý z objektů je tak ušitý na míru prostředí, kde bude stát.

„Chtěli jsme podle požadavků parku vyrobit něco, co je velmi jednoduché a lehce sestavitelné a pak jednoduše přepravitelný na místo, kde se nemusí dostat těžká technika,“ popisuje Jakub Daniel, jeden z členů týmu, který pracoval na útulně Jenga. Ta bude stát kousek od vrcholku Kotel.

Jejich útulna je proto sestavená ze sedmi modulů, které jsou z CLT panelů.

„Inspirací byly už tradiční útulny v Krkonoších, které jsou ve tvaru A. Přebíráme jejich tvar, ale posouváme architekturu dál,“ říká studentka Tereza Houdková. Jde o členku týmu, který připravil útulnu s názvem Atüln. Stát bude na rozcestí u Klínovky.

Tým spolupracoval s Akademií řemesel v Braníku. Mistři truhláři a tesaři jim pomáhali s tím, aby vše bylo řemeslně precizně provedené.

Zatím budou všechny útulny sestavené na plácek před Fakultou architektury ČVUT v pražských Dejvicích. „V létě, až povolí všechen ten sníh, co napadl, se rozmontují a budou se převážet do Krkonoš,“ říká Štěpán Tomš.

Reklama

Doporučované