Hlavní obsah

Vestavba sálu do Císařských lázní rozděluje krajské zastupitelstvo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco vedení kraje zvažuje změnu projektu na interiérový sál s pevnou střechou, opozice za ANO varuje před možností, že by kraj mohl přijít o dotace od státu.

Článek

Město Karlovy Vary, které by mělo být investorem vestavby, se zatím drží zpátky. „Projektová dokumentace uvažovala atrium jako exteriérový prostor, to znamená s velmi limitovanou možností využití podle počasí. My jsme i s ohledem na to, že architekt Hájek představil vestavbu víceúčelového koncertního sálu, zvážili možnost, že by se atrium stalo interiérovým prostorem, a tím jsme tak zvýšili užitnou hodnotu této národní kulturní památky,“ popsal motivaci kraje k případné změně projektu hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Na dnešním zastupitelstvu opakovaně zdůraznil, že veškeré kroky dělá kraj tak, aby se nedostal do střetu se zákonem o veřejných zakázkách nebo s podmínkami přidělení čtyřsetmilionové dotace od ministerstva kultury. Opoziční zastupitelka za ANO Jana Mračková Vildumetzová, ale dnes zopakovala, že kraj zastavil práce na rekonstrukci Císařských lázní. To ale kraj odmítá s tím, že pouze požádal dodavatele, aby zatím neobjednával materiál na střechu, dokud není jasné, jestli bude možné projekt upravit.

Podle karlovarské primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) sice město přišlo s nápadem na změnu střechy ze skleněné na plnou, která by umožnila lepší využití sálu, ale změna dosud nebyla s krajem dohodnuta napevno. „Vestavba do Císařských lázní je ve fázi projektové dokumentace a nyní sháníme veškerá vyjádření,“ popsala Pfeffer Ferklová. „Máme připravené obě varianty, takže uvidíme, na čem se kraj shodne. Vestavbu sálu bychom řešili případně z projektů ITI. Z toho důvodu je předčasné řešit vestavbu sálu, když ještě nemáme zajištěné ani financování,“ řekla primátorka. Podle původní dohody by vestavba měla začít až po dokončení samotné rekonstrukce Císařských lázní, tedy po roce 2023, upozornila.

Oprava národní kulturní památky bude stát 829 milionů korun. Začala v prosinci 2019 a má trvat 3,5 roku. Kraj na opravu vyčlenil ze svého rozpočtu 350 milionů korun, dalších 100 milionů by mělo jít postupně z rozpočtu města Karlovy Vary. Zbývající část by mělo poskytnout ministerstvo kultury.

Reklama

Doporučované