Hlavní obsah

Věštec z Omahy jde proti svým vlastním zásadám. Prodává a nekupuje

Foto: flickr.com

Warren Buffett je nejspíše nejznámějším investorem lidských dějin a zároveň čtvrtým nejbohatším mužem světa. Tento rok oslaví deváté kulatiny.

Reklama

Koronavirová krize je bezprecedentní událostí v moderních dějinách lidstva. Ani Warren Buffett se proto nedrží své poučky, když všichni prodávají, nakupuj. Místo velkých investic buď čeká, nebo přímo prodává akcie.

Článek

„Snažíme se být plní strachu, když jsou ostatní nenasytní, a být nenasytní, když jsou ostatní plní strachu.“

Jedna z klasických pouček legendárního investora Warrena Buffetta, která vybízí k nákupu, když všichni prodávají, a naopak k opatrnosti, když všichni nakupují. Dnes se však zdá, že se investor zvaný též věštec z Omahy bojí s ostatními.

Warren Buffett uspořádal minulý týden své tradiční setkání společnosti Berkshire Hathaway. Netradiční byla pouze forma setkání, které kvůli koronavirové pandemii celé probíhalo jako videokonference. Pochopitelně byla zrušena i doprovodná akce, které se za normálních okolností zúčastní na čtyřicet tisíc lidí a někdy se jí také přezdívá jako Woodstock pro kapitalisty.

Trpělivý Buffett

Legendární investor neměl pro své svěřence dobré zprávy. Za první čtvrtletí se čisté jmění Berkshire Hathaway propadlo téměř o padesát miliard dolarů. Nicméně Buffett sedí na polštáři, který se v krizi nedá žádnými akciemi vyvážit - drží téměř 140 miliard dolarů v hotovosti. A dle jeho vlastních pouček jsou časy jako prožíváme nyní tou správnou příležitostí k nákupu. Prozatím se však drží zkrátka.

„V minulosti byl Buffett v dobách krizí vždy vidět a povzbuzoval investory k tomu, aby využívali velkých výprodejů na trhu. Ale když teď nevidí příležitost ani v koupi vlastních akcií, co si máme myslet my,“ uvádí pro Reuters Jim Shanahan, analytik ze společnosti Edward Jones.

I ostatní investoři koukají na Berkshire s pesimismem, protože se cena akcií společnosti letos propadla o 19 procent oproti 12% propadu indexu S&P. Buffett v minulosti předpovídal, že se Berkshire povede v dobách krize velmi dobře.

Jedno z vysvětlení, proč Buffett stále drží prst na spoušti, může být to, že si podle jeho mínění krize vyžádá ještě další pokles. Čeká na ještě horší časy. Na setkání se Buffett také rozhovořil o poučení z krize v roce 2008, kdy podle jeho slov začal s nákupem příliš brzy, a kdyby o pár měsíců počkal, dočkal by se lepších výsledků.

Mnoho lidí přitom považuje dnešní situaci za skvělou příležitost k investicím, která se objeví jednou za generaci, jak napsal pro americký Forbes Gary Mishuris, hlavní investor ve společnosti Silver Ring.

Warrenovi Buffettovi také nenahrává finanční injekce americké centrální banky Fed, která pumpuje do amerického hospodářství enormní peněžní obnosy, aby pomohla podnikům zasažených situací okolo nemoci covid-19.

„Nevidíme nic atraktivního. Mnoho společností dostalo šanci refinancovat se díky akcím Federálního rezervního systému,“ řekl Buffett na setkání. Nicméně opatření zavedená systémem chválil jako správná a rychlá.

Mlhavá budoucnost

Věštec z Omahy také přiznává svou nejistotu. „Kdo ví, co se stane za týden, za měsíc nebo příští rok? Federální vláda to neví, já to nevím, nikdo to neví.“ Nikdo dnes nedokáže odpovědět na otázky, jako zda se lidé vrátí k utrácení svých peněz po konci krizi či zda podniky znovu přijmou své propuštěné zaměstnance. Jaké dopady budou mít ekonomická opatření proti koronaviru?

A tak se na další velkou investici od Berkshire Hathaway musí dále čekat. Naposledy, kdy Warren Buffett někomu dostatečně důvěřoval, bylo v roce 2016 a od té doby se po velkých nákupech Buffetta slehla zem. Přesto Buffett na tuto možnost nezanevřel, když svým posluchačům svěřil, že jsou ochotni podniknout „něco hodně velkého“ v rozmezí 30 až 50 miliard dolarů.

Aerolinky byla chyba

Ani legendární investor nejspíše dnes neví, kam bude příště investovat, ale rozhodně ví, komu své peníze nesvěří. Americkým aerolinkám.

Buffett oznámil prodej všech akcií čtyř největších amerických aerolinek: Delta, American, United a Southwest. Téměř devadesátiletý muž také přiznal chybu, když do aerolinek zainvestoval mezi sedmi a osmi miliardami dolarů.

„Nebrali jsme ani zdaleka sedm až osm miliard. Byla to moje chyba, byl jsem to já, kdo rozhodl,“ hovořil o prodeji Buffett, který při akvizici desetinových podílů u aerolinek věřil v jejich dlouhodobou udržitelnost a potřebnost. I před několika málo měsíci bylo nepředstavitelné, že by letadla víceméně přestala ze dne na den létat. Tak vysoký prodej svědčí o tom, že se Warren Buffett nejspíše obává bankrotu aerolinek.

Silná Amerika

I přes neúspěch s aerolinkami zůstává čtvrtý nejbohatší muž světa optimistický a věří, že Spojené státy se s krizí dokážou vypořádat. „Nic nemůže zastavit Ameriku. Za Ameriku dám ruku do ohně do konce svého života,“ uvedl Buffett ve videokonferenci.

Poukázal také na zvýšení provozního zisku Berkshire o šest procent, který on sám považuje za nejdůležitější ukazatel. Navzdory zisku se však většina z 90 podniků, jež společnost vlastní, potýká kvůli koronaviru s relativně malými, až se závažnými problémy.

Reklama

Doporučované