Hlavní obsah

Veterán z Afghánistánu plánoval útok na bělošské nacionalisty, nedávno konvertoval k islámu

Šestadvacetiletý veterán z Afghánistánu prý útok chystal jako odvetu za masakry v novozélandském Christchurch.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Muž také mluvil o tom, že chce střílet po Židech u synagog nebo zavraždit souseda. Pokud bude bývalý příslušník americké armády shledán vinným, hrozí mu až 15 let za mřížemi.

Článek

Vyšetřovatelé v USA zmařili útok, který plánoval bývalý americký voják, který přestoupil na islám. 26letý Mark Steven Domingo plánoval použít výbušniny a způsobit „co nejvíce obětí“, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení prokuratury. Agenti FBI ho ale odhalili a minulý týden v pátek zadrželi.

Domingo, který v minulosti sloužil v Afghánistánu, chtěl podle všeho zaútočit uplynulou neděli na shromáždění v kalifornském Long Beach. Podle prokuratury měla být exploze odvetou za nedávné teroristické útoky na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. Při březnových útocích tam australský pravicový extremista zabil 50 lidí.

„Občas také zmínil, že chce zabíjet Židy, když půjdou do synagogy. Jindy zase řekl, že chce zabíjet a útočit na policisty, vojenské zařízení nebo na davy na molu v Santa Monice… Všechny tyto plány souvisejí s jeho vírou v násilný džihád a to, že Američané mají zaplatit za útoky na muslimy po celém světě,” uvedl na tiskové konferenci prokurátor Nick Hanna.

„Vyšetřování úspěšně zmařilo velmi reálnou hrozbu, kterou představoval voják vycvičený pro boj, který opakovaně uvedl, že chce způsobit co nejvíce obětí,“ uvedl ve svém prohlášení. Voják se se svým plánem svěřil na internetu. Netušil ale, že jeho protějšek, kterého žádal o pomoc při shánění bomby, je informátorem a pracuje pro FBI. Jestliže bude muž shledán vinným, může mu hrozit trest až 15 let vězení.

Reklama

Doporučované